A baromfitenyésztők is áfacsökkentést akarnak

2016.02.02. 11:08

A sertés- és a baromfihús kiegészítő termékek, mint a zöldség és a gyümölcs, nem igazságos, ha az egyiknek alacsonyabb az áfája, állítja a Baromfi Terméktanács. Egy adókulcsra van szükség, és a fogyasztóknak kell eldönteniük, melyik terméket választják.

A baromfihúsok áfacsökkentése mellett érvelt a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke a közmédia műsorában. Csorbai Attila hangsúlyozta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. Csorbai Attila megemlítette, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében sincs eltérő adókulcs.

Jöhet a csirkeáfa-csökkentés

Felidézte, tavaly tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy megérti a baromfiágazat problémáját, ugyanakkor a költségvetés helyzetével indokolta, hogy nem volt lehetőség mindkét termék áfacsökkentésére. A terméktanács elnöke szerint a sertéságazat egyfajta tisztulási folyamata után a baromfiágazat is sorra kerülhet.

A fogyasztónak kell döntenie

Kifejtette, a helyettesítő termékeknél egy adókulcs szükséges, és a fogyasztónak kell eldöntenie, hogy melyik terméket választja. Statisztikák szerint a magyar lakosság évente fejenként 34-35 kilogramm baromfihúst fogyaszt, ami tavaly még megelőzte a 32-33 kilogramm sertéshús-fogyasztási átlagot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK