Kockázatos év elé néz az USA

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban 25 százalék a recesszió esélye a Bank of America Merrill Lynch, ahol az elemzők így optimistábbak a piaci átlagnál. Megállapításuk szerint ugyanis a piac most azt árazza, hogy 50 százalékos esélye van a recessziónak a következő 12 hónapban.
Vágólapra másolva!

Az igazán nagy problémát a részvénypiaci fundamentumok jelentik, melyek rosszabbak, mint az egész gazdaság esetében – hangsúlyozza a Bank of America Merrill Lynch (BAML) elemzése. A bank ezzel együtt kevesebb kamatemelést vár idén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől, mint korábban. Most úgy látják, hogy a „fokozatosság” jegyében a Fed inkább kétszer, mint háromszor vagy négyszer szigoríthat ebben az évben – írja a CNBC.

A BAML visszafogta továbbá az amerikai dollárral kapcsolatos várakozásait is, és most arra számít, hogy

az euró/dollár árfolyam az év végére elérheti a paritást,

a korábban várt 95 centtel szemben. A dollár/japán jen párosnál pedig 110-es jent várnak 120 helyett. Szintén visszavettek a 10 éves amerikai állampapír hozamára vonatkozó előrejelzésből: a friss prognózis 2 százalékos, a korábban prognosztizált 2,65 százalékkal szemben.

Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Miközben pedig az amerikai részvénypiacok eddig éles eséseket mutattak az idei évben, a bank úgy számol, hogy egészen

40 százalék az esélye annak,

hogy a Fed vagy leállítja a kamatemelést, vagy egyenesen kamatcsökkentésről dönt.

A Fed feltehetően akkor kapitulálhat, ha hangsúlyos jeleket kap további pénzügyi stresszhelyzetről, illetve amennyiben egyértelművé válik, hogy a növekedés a potenciális szint alá csökken.