Csak a bizalom hiányzik Németországban

németország, német gazdaság, recesszió, illusztráció, frankfurti tőzsde
Vágólapra másolva!
Németország kedden közli a friss GDP-adatait. Látszólag minden a helyén van ahhoz, hogy pörögjenek az országban a beruházások. Egyetlen kulcsfontosságú tényező azonban gyengélkedik, és komolyan megnehezíti a német gazdaság helyzetét.
Vágólapra másolva!

Noha az alacsony hitelfelvételi költségek, az erőteljes belföldi fogyasztás, valamint a kapacitások arra utalnának, hogy lendületesen pörögjenek a beruházások, a bizalom mégis hiányzik a vállalatok részéről. A piaci turbulenciák, a gyenge globális kereslet, illetve az idősödő német lakosság ugyanis elegendő visszatartó erővel bír a vállalatvezetők számára. Ennek köszönhetően pedig a tőkekiadások az országban mintegy 5 éves mélyponton vannak – írja a Bloomberg.

Valami mindig történik

Ez pedig nem csupán Németország számára fontos tényező, de

az egész eurózónára nézve is lényeges.

A régió legerősebb gazdasága ugyanis kulcsszerepet játszik abban, hogy mennyire fenntartható az euróövezet törékeny gazdasági talpra állása.

A legtöbb elemző 2013 óta minden évben arra számít, hogy most már aztán tényleg felpörögnek a befektetések – mondja Timo Klein, a frankfurti IHS Global Insight közgazdásza. Valami mindig történt azonban, Ukrajnától Kínáig, ami végül lerombolta ezt a jóslatot, és

a vállalatok ismét elhalasztották a beruházásokat.

Ez pedig hosszú távon a növekedési lehetőségekre is rányomja a bélyegét – tette hozzá.

Világosabb kép

A kedden megjelenő negyedik negyedéves GDP-adat jobban megvilágítja majd, hogy mekkora szerepe volt a beruházásoknak a gazdasági növekedésben. Az előzetes számok alapján a GDP 0,3 százalékkal bővülhetett, köszönhetően elsősorban a kormányzati és fogyasztói költéseknek, ami megfelel a megelőző három hónap növekedési ütemének.

Jóllehet ez a szám nem túl erős,

Franciaország és Olaszország helyzete még ennél is rosszabb.

Az euróövezet második és harmadik legnagyobb gazdasága ugyanis alig mutatott növekedést, ezzel pedig fokozták a németekre, mint a régió gazdasági motorjára, helyeződő nyomást.

Egyre nagyobb a teher a németeken az eurózónában Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

Elnézve a német beruházásokat, az látszik, hogy tavaly az ország GDP-jének már csupán 20 százalékát adták, szemben a századfordulón mért 23 százalék körüli szinttel – derült ki a Bundesbank januári tanulmányából. Ezzel együtt az Eurostat szerint

a magánberuházások 11,5 százalékra csúsztak vissza 13,4 százalékról.

Környezet és élénkítés

Noha a Bundesbank szerint az átlag feletti kapacitáskihasználtságnak köszönhetően a beruházásoknak növekedniük kellene, az ország beruházási rátája elmarad a potenciális szinttől. Éppen ezért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Németország vezetői meg is állapodtak tavaly, hogy reformokkal élénkítik a magánberuházásokat. Az IMF javaslatai között szerepel például a nők foglalkoztatásának növelése a teljes munkaidős állásokban, a szolgáltatói szektor dinamikájának fokozása, valamint a megújuló energiára való átálláshoz nyújtott segítség.

Mindazonáltal külön érdekes, hogy a finanszírozás a legkevésbé sem jelentene gondot e területen.

A hitelfelvételi költségek ugyanis még soha nem voltak ilyen alacsonyak,

és az Európai Központi Bank által biztosított feltételek is kedvezőbbek a historikus átlagnál.

Ezzel párhuzamosan az elemzők szerint a vállalatoknak addig kellene kihasználniuk a kedvező körülményeket, amíg azok adottak, és nem kezdenek szűkülni a lehetőségek. Ezt támasztja alá, hogy idén várhatóan bővülni fognak a beruházások, habár csak visszafogott mértékben. Különösen

a kis- és közepes vállalakozások vehetnek lendületet,

mivel a BVMW decemberi éves felmérése szerint ezen cégek aránya a teljes tervezett tőkekiadásokban 5 éves csúcsra emelkedhet.

Forrás: Reuters

Mindazonáltal a jelenlegi globális helyzet nem segít egy jelentős beruházási robbanást. A német üzleti bizalom ugyanis csökken, az európai bankpapírok közelmúltbeli gyenge teljesítménye pedig visszafoghatja a hitelezési kedvet. Emellett pedig a kínai gazdasági lassulása kemény pofont jelent a nyersanyagáraknak, ami a világgazdaság növekedésére is negatívan hat.

Vonzó külföld

Tovább fokozza a nehézségeket, hogy amikor a német vállalatok mégis beruháznak, akkor igen gyakran

inkább kitekintenek Németországon kívülre.

Jó példa erre az Evonik Industries, amely az ország második legnagyobb vegyianyag-gyártója, és amely világméretű üzem építését tervezi Szingapúrban, válaszul az erős keresletre.

Ezzel együtt a világ második legnagyobb cementgyártója, a HeidelbergCement nem is tekint növekedési sztoriként Németországra – hangsúlyozta a vállalat szóvivője. Jóllehet a vállalat még így is költ modernizációra az anyaországában, de mégis a feltörekvő piacokban látja az igazán kedvező lehetőségeket.