Egy éve utáljuk a boltzárat

zárva tartó bolt illusztráció, pénztárgépcsere
Vágólapra másolva!
Valamiért nem őszinték a multik. Adatokat is csak csepegtetnek, hogy a vasárnapi boltzár bevezetése óta mekkora a forgalmuk. Az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek adatai pedig csak lebutított adatok a szakemberek szerint. Most akkor ki járt jól a vasárnapi zárvatartással?
Vágólapra másolva!

„Én arra tettem fel az életem, hogy karácsonykor is és hétfőtől vasárnapig nyitva tartok” – mondta egy virágos.

A virágosok forgalma vasárnap csökkent Forrás: Thinkstock

De

mert az emberek bezárkóznak otthon, nem mennek sehova a boltzár óta.

Lebutított adatok

Szatmáry Kristóf kormánybiztos azt mondta, a családok érdeke mellett volt egy másik célja is a vasárnapi zárvatartás bevezetésének, mégpedig

a kisvállalkozások helyzetének javítása.

Ebből úgy tűnik, nem mindenki profitál.

Vámos György szerint a vasárnapi boltzár pontos mérlegéhez az online pénztárgépadatok hiányoznak Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vasárnapi boltzár pontos mérlegét az online pénztárgépadatok alapján lehetne megvonni, de az eddig nyilvánosságra hozott adatok az égvilágon semmit sem mutatnak erről a kérdésről. A kormánybiztos

200-250 milliárd forint többletforgalomról beszél,

amit a hazai kisvállalkozások könyvelhettek el, de ezt

nem támasztja alá egyetlen nyilvános adat sem,

persze, az ellenkezőjét sem – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A megismert adatok a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar egyesített, átlagolt, egyszerűen szólva lebutított adatai, pedig az online rendszer az információgazdagságot tekintve egy aranybánya.

A Balaton nagyon szenved

A jelenlegi boltzártörvény

rendkívül szigorú, Európában a legkeményebb.

Ezért panaszkodnak a balatoni üzletek is. „Még mindig abban reménykedünk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium meghallgatja érveinket” – mondta Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke az Origónak. Elmondta, hogy többször is írtak már levelet az NGM-nek, és azt a tájékoztatást kapták legutóbb, hogy hamarosan döntés születhet a balatoni boltzár esetleges enyhítéséről.

A Balatonnál mindenképpen enyhíteni kellene a boltzártörvényen Forrás: Máté Csaba

A polgármester azt mondta,

pénteken és szombaton a bevásárlóközpontok környékén. A kosarakért sem kellene verekedni a kisboltokban, ha enyhítenék a törvényt az idegenforgalmi régiókban.

„Minden észrevételt, javaslatot megvizsgálunk, így a Balatoni Szövetség módosító javaslatát is” – írta az Origónak a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg is folyik a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény miatt beérkezett panaszok feldolgozása. „Értékeljük és megfontoljuk a Balatoni Szövetség javaslatait” – írták.

„Az a célunk, hogy a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron és a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnap tarthassanak nyitva, ezzel megoldódna a nyári főszezon kiszolgálása” - mondta a Balatoni Szövetség elnöke, Balassa Balázs.

Mi is szavaztattunk

Az Origo vasárnapi boltzáras kérdéseire majdnem 17 ezren válaszoltak.

8 ezren azt mondták: utálják, hogy vasárnap nincsenek nyitva a boltok.

6 ezren azt szeretnék, ha népszavazás lenne a boltzárról. 1200 embert nem érdekel a vasárnapi boltzár. És csak 1900 ember mondta azt, hogy örül a boltzárnak, mert több időt lehet a családjával. (Persze addig sem volt kötelező vasárnap boltba menni, amíg nyitva lehettek az üzletek.)

Nem túl őszinték

A multik szerint minden szép és jó a vasárnapi boltzárral. Hiába kértük őket, hogy meséljenek arról, hogy hány embert kellett kirúgni, vagy hogyan sikerült átszervezni a kollegák munkaidejét, vagy mondják el, mekkora veszteséget könyveltek el a kieső vasárnapi bevételek miatt.

Sem a Sparnak, sem az Aldinak, sem a Tescónak, sem a CBA-nak, sem az Auchannak, sem a Lidlnek

nem kellett a vasárnapi boltzár miatt egyetlen embert sem elbocsátania.

Kavarodást azért okozott sok helyen a törvény, mert újra kellett gondolniuk a logisztikai és értékesítési stratégiáikat, ezért az üzletek többsége hétfőtől szombatig tovább tart nyitva. Általában a maximumig, este 10-ig tolták ki a nyitvatartási időt.

A Sparokban 3 százalékkal nőtt a forgalom a boltzár óta Forrás: Origo

A Spar például 3 százalékos forgalomnövekedést ért el az elmúlt egy évben. Az Aldi a vasárnapi zárvatartással kapcsolatban korábban sem foglalt állást, és ezen a jövőben sem kíván változtatni. A boltzár óta megnőtt a vásárlók száma, ezért alkalmazottakat kellett felvenni - írta az Aldi.

A CBA-nak a képzetlen munkaerő hiánya okozza a legnagyobb fejtörést. A kollegák örülnek, hogy vasárnap nem kell dolgozni menni – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. A magyar üzletlánc kikérte a pénztárosok és a pultban dolgozók véleményét a zárvatartásról. Az eredmény az, hogy

a dolgozók túlnyomó többsége támogatja a korlátozás bevezetését.

Fodor Attila azt azért hozzátette, a négy adventi vasárnapon nehezen tudtak megfelelő dolgozói létszámot biztosítani. Az adventi vasárnapok forgalma, az aranyvasárnap kivételével, egyébként meglehetősen alacsony volt – mondta.

A zárvatartásnak örülnek az eladók Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán

Az Auchanokban a vasárnapi zárvatartás hatása azért érezhető volt. Eltérő mértékben az év elején és az év végén – írták. A vásárlók viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. De pontos számokat az Auchan sem közölt.

Az IKEA bevétele tavalyhoz képest 15 százalékkal nőtt. Az áruházak forgalma a vasárnapok kiesésével érezhetően átrendeződött. Azt írták,

ha a kereskedelem összefogna

a vasárnapi boltzár mérséklése miatt, akkor szívesen csatlakoznának a kezdeményezéshez.

Szakemberek szerint a kereskedelmi láncok soha nem fogják a tényleges adatokat elárulni, hogy mennyit buktak vagy nyertek a vasárnapi zárvatartás miatt.

Tanulási folyamat

Az alkalmazkodás azért nem volt könnyű – írták többen. A vásárlói szokások átalakulása a törvény velejárója, amit az elmúlt évben folyamatosan figyeltek és elemeztek. Az Auchan azt írta, ma már tudják, hogyan oszthatják be munkatársaikat a leghatékonyabban, és hogy miként számolják ki az optimális mennyiséget a zsemléből, a kenyérből és a húspultban.

A multik egy évben 5 vasárnap lehetnek nyitva Forrás: MTI/Vajda János

A Tescókban és az Auchanokban tavaly átfogó bérfejlesztés volt. Az Auchan 1,2 milliárdot, a Tesco egymilliárdot költött a dolgozóira. Főleg azért, mert az átlagbérek alig érték el a bruttó 180 ezer forintot, és a vasárnapi pótlék kiesése miatt is ki kellett egészíteni a jövedelmeket. A vasárnapi pótlék miatti bérkiesést a CBA is pótolta. Az IKEA pedig 1,5 millió eurót, vagyis 465 millió forintot költ idén bérekre – írta a svéd bútoráruházlánc.

Ha egy multi vasárnap kinyit, akkor a vásárlók repesnek az örömtől. A nagyáruházaknak a boltzártörvény annyi engedményt tett, hogy a négy adventi vasárnap kinyithatnak, és plusz egy vasárnapot választhatnak a fennmaradó 48 hétből.

Extra bért inkább vasárnapra

Az Origo egyik olvasója azt írta, nem akarta kommentelni korábbi vasárnapi boltzáras cikkeinket, nehogy ráismerjenek. Elárulta, hogy egy multinál dolgozik, és a vasárnapi kötelező zárást hibás döntésnek tartja. Nem a nyitvatartást kellett volna tiltani, hanem a vasárnap végzett munkát 200 százalékos munkabér kifizetésével kötelezően díjazni. Így minden áruházlánc vagy kereskedő önmaga dönthetné el, hogy megéri-e nyitva tartania vasárnap. Más szájíze lenne a döntésnek, nem a politikát ostoroznák az alkalmazottak, hanem az üzletek vezetését.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a pultosok

Eközben összefognak az érintettek, és aláírásgyűjtésbe kezdett több százezer kiskereskedelmi alkalmazott. A pultosok pénztárosok, üdvözlik a kormány intézkedését, és

nem kérnek a hétvégi nyitvatartásból.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vasárnapi zárvatartás mintegy 300 ezer alkalmazottat érint. Az áruházak forgalma nem csökkent a boltzár bevezetése óta, amit a dolgozók a saját bőrükön tapasztalnak nap, mint nap.

Balhés ügy

A vasárnapi zárvatartásról több népszavazási kezdeményezés is indult. A legutóbbi boltzáras népszavazási roham idején a Nemzeti Választási Irodánál balhé alakult ki Erdősi Lászlóné és az őt segítő kopasz férfiak csoportja, valamit az MSZP-s politikusok között. Mindketten referendumkérdés beadásával próbálkoztak.

A négynapos hosszú hétvégén szombaton nyitva lesznek az üzletek, vasárnap zárva, március 14-én hétfőn megint lehet menni plázázni, de a nemzeti ünnepen a boltok többsége ismét zárva lesz.