Európát is meghódítaná a Richter új gyógyszerével

2016.03.29. 10:37

Az Európai Gyógyszerügynökség befogadta törzskönyvezési kérelmét a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra vonatkozóan – közölte a Richter. Mindeközben az USA-ban, ahol az értékesítési jogokat az Allergan biztosítja, éppen a napokban került forgalomba a termék.

A gyógyszervállalat keddi közlése szerint az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Richter cariprazine-ra vonatkozó forgalombahozatali engedélyének értékelését skizofrénia indikációban. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban a napokban került piacra a termék Vraylar márkanéven, miután 2015 szeptemberében törzskönyvi engedélyt kapott.

A cariprazine-t a Richter saját gyógyszere, de az Allergannal (korábban Forest/Actavis) közösen fejlesztették skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

A termékkel kapcsolatban már 2005 óra folynak fejlesztések, és az Allergannal folytatott együttműködés eredménye, hogy a vállalat szerezte meg az értékesítési jogokat az USA és Kanada területére.

Mindkét hír megfelel a menedzsment korábbi várakozásainak és tájékoztatásának. A korábbi közlések szerint az európai uniós folyamat optimális esetben 1-1,5 évet vehet igénybe. Európában érdemi bevétel 2018-tól várható a cariprazine-ból, amelynek szabadalma 2028-ban jár le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK