Európát is meghódítaná a Richter új gyógyszerével

Richter Gedeon Nyrt.
Budapest, 2016. február 7. A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat épülete a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az Európai Gyógyszerügynökség befogadta törzskönyvezési kérelmét a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra vonatkozóan – közölte a Richter. Mindeközben az USA-ban, ahol az értékesítési jogokat az Allergan biztosítja, éppen a napokban került forgalomba a termék.
Vágólapra másolva!

A gyógyszervállalat keddi közlése szerint az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Richter cariprazine-ra vonatkozó forgalombahozatali engedélyének értékelését skizofrénia indikációban. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban

a napokban került piacra a termék Vraylar márkanéven,

miután 2015 szeptemberében törzskönyvi engedélyt kapott.

A cariprazine-t a Richter saját gyógyszere, de az Allergannal (korábban Forest/Actavis) közösen fejlesztették skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

A termékkel kapcsolatban már 2005 óra folynak fejlesztések, és az Allergannal folytatott együttműködés eredménye, hogy a vállalat szerezte meg az értékesítési jogokat az USA és Kanada területére.

Mindkét hír megfelel a menedzsment korábbi várakozásainak és tájékoztatásának. A korábbi közlések szerint az európai uniós folyamat optimális esetben 1-1,5 évet vehet igénybe. Európában érdemi bevétel 2018-tól várható a cariprazine-ból, amelynek szabadalma 2028-ban jár le.