Júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása a francia kereskedelemben. Igen elégedettek ezzel a környezetvédők, akik évek óta az újrahasznosítható zacskókért és a komposztálható csomagolásért küzdenek.

A tíz évig tartó vita után a tavaly nyáron megszavazott törvénynek eredetileg január 1-jén kellett volna életbe lépnie, de az erről szóló rendelet csak csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben. A gyakorlatban viszont már év eleje óta nincs műanyag zacskó a francia boltokban.

Az intézkedés minden kereskedelmi szektorra vonatkozik, az élelmiszeripartól, a pékektől és hentesektől kezdve a kisebb boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig, a gyógyszertárakig és a piacokig.

Hát ezértForrás: 4nature

Jövő év elejétől a boltok piacairól levehető élelmiszerárukat is tilos lesz nejlonba csomagolni. Csak bioeredetű és házilag komposztálható – például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, algát tartalmazó – zacskókat lehet majd használni.

Ahhoz, hogy a hagyományos zacskók eltűnjenek, 4-500 évre van szükség. A tengerekben található hulladék 75 százaléka műanyag zacskó, ezeket a tengeri teknősök 86 százaléka lenyeli, mert összekeveri a medúzákkal – hívta fel a figyelmet a francia környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Eddig a francia pénztárak évente 5 milliárd műanyag zacskót használtak, további 12 milliárdot más célra. Igaz, ez csökkent valamennyit, amióta fizetni kell a zacskókért a boltokban. A becslések szerint a mennyiség fele elkallódott a környezetben.