Még van egy kis idejük az Astra-károsultaknak

2016.04.06. 11:48

Az eredeti, márciusi határidőnél hosszabb ideig, április 28-ig kezdeményezhetik a román Astra biztosítóval szembeni káruk rendezését a magyar ügyfelek a román pénzügyi felügyeletnél - nyilatkozta Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója.

A román bíróság április 28-ra halasztotta az Astra Biztosító felszámolásáról szóló jogerős döntés meghozatalát. A román pénzügyi felügyelet (ASF) eközben úgy döntött, hogy a károsultak március után is, egészen a felszámolás jogerőre emelkedéséig kezdeményezhetik a román felügyelet mellett működő garanciaalapnál káraktájuk megnyitását.

Még van lehetőség

Ez azt jelenti, hogy - amennyiben ezt eddig esetleg még nem tették meg - az érintett magyar károsultaknak még továbbra is lehetőségük van a kárrendezés megindítását szolgáló kérelmük és kárbejelentő lapjuk beadására. E magyar nyelvű nyomtatványok kizárólag írásban nyújthatók be az ASF mellett működő román biztosítási garanciaalaphoz (FGA) úgy, hogy azoknak 2016. április 28-ig be is kell érkezniük oda.

Még van lehetőség a kárigény benyújtásáraForrás: MTI/Vajda János

Ezeken a dokumentumokon túl az ismert kár- és díjigények a felszámolás jogerős elrendelésének időpontja után 90 napig nyújthatók majd be.

Szabó József hangsúlyozta, az Astra Biztosítóval kapcsolatos magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károk kifizetését nem az FGA, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) végzi itthon, már jelenleg is. Az FGA-hoz tehát csak az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb jellegű - például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló - kárigényekkel kell fordulni - jegyezte meg az igazgató. Azt is javasolta, hogy az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének esetleg korábban már beadott igények kapcsán is érdemes megnyittatni a káraktát az FGA-nál.

A nem károsultaknak, hanem a bármely biztosítási szerződés (ideértve a kgfb-t is) alapján befizetett, de meg nem szolgált biztosítási díjak visszatérítését igénylőknek nem kell káraktát megnyittatniuk. Ők ugyanis nem kár, hanem egyéb igény alapján kapnak majd kifizetést - mondta el Szabó József.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK