Így vernek át mindenkit a gyorsjelentések

Wall Street
Vágólapra másolva!
A negyedéves jelentési szezonokat mindig kiemelten figyeli a piac, de az eredményeken sokszor nem könnyű kiigazodni. Főleg úgy, hogy gyakran a siralmas számok úgy jelennek meg mint sikerek, mivel egy cég lenyomta az elemzői várakozásokat. A helyzet ráadásul annyira zavaros, hogy már a JP Morgan vezetője is felszólalt a témában.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan amerikai nagybank vezetője, Jamie Dimon éppen a napokban jelezte problémáit a jelentési szezon egyik legfontosabb kérdésével kapcsolatban. Jelesül, hogy az egyes vállalatok eredményei hogyan viszonyulnak az elemzői prognózisokhoz.

Dimon a CNBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, ami igazán számít az a cég negyedéves teljesítménye a megelőző év azonos negyedévéhez képest. Tulajdonképpen ez a két szám az igazán fontos – tette hozzá.

Számok és felelősség

Megjegyezte, az elemzői várakozásokat ki kellene venni a képletből, és a cégeket pusztán az éves alapú teljesítményeik alapján kellene megítélni. Ennek jelentősége azért kiemelt, mert a Wall Streeten sok különböző mutatót figyelnek a befektetők, de az egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – éppen

az elemzői várakozásokhoz képest elért teljesítmény.

A JP Morgan friss példája is ezt mutatja. A bank ezen a héten felülmúlta az elemzői prognózist, miközben az első negyedéves profitja éves alapon 6,7 százalékkal zsugorodott.

Nagy különbség lehet a megítélés és a valós teljesítmény között Forrás: AFP/Adek Berry

Ez a kérdés ráadásul nemcsak a vállalatvezetőket, de a vagyonkezelő menedzsereket is izgatja. A CNBC által megszólaltatott befektetési elemzők egyöntetűen azt hangsúlyozták, hogy jelentős torzulások vannak a rendszerben.

Trükkös játék

Ennek egyik oka, hogy a vállalatok, különösen a negatív környezetben, maguk is

igyekeznek rájátszani a gyenge elemzői várakozásokra,

hogy aztán felülmúlhassák azokat. A gond pedig az – mondta Atul Lele, a Deltec International Group elemzője –, hogy az elemzők is szinte csak arra figyelnek, amit a cégek mondanak nekik. A vállalat tehát lényegében előrevetít egy meghaladható alacsony értéket, melyet az elemzők el is fogadnak, hogy aztán pozitív színben tűnhessen fel a negyedéves eredmény.

A cégek szinte tollba mondják az elemzői várakozásokat Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Még tovább ment Peter Boockvar, a washingtoni The Lindsey Group vezető piaci elemzője, aki szerint garantálható, hogy

a társaságok 70 százaléka felülteljesíti majd a prognózisokat,

és nagyjából ez történik minden egyes negyedévben is. Mi több, hozzátette, a 70 százalékos küszöb egyfajta benchmark értékként is működhet. Vagyis amennyiben egy jelentési szezonban a felülteljesítők aránya meghaladja a 70 százalékot, úgy pozitívan értékelhető az időszak, ha pedig alulmúlja ezt a szintet, akkor már lehet is ok némi kiábrándultságra.