Felébredt az ezüst árfolyama

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Újra felrobbant csütörtökön az ezüst árfolyama, és a legnagyobb mértékű emelkedést mutatta a nem mezőgazdasági nyersanyagok között. Ezzel folytatódott a nemesfém elmúlt időszakban mutatott lendületes felívelése. 
Vágólapra másolva!

Az ezüst árfolyama közép-európai idő szerint délben 1,7 százalék körüli emelkedést mutatott, és unciánként 17,4 dolláron állt, tartva a 11 hónapos csúcs körüli szintet. A korai kereskedésben azonban majdnem 3 százalékos drágulást is mutatott a nemesfém.

Mindez nagyrészt annak tudható be, hogy

az ezüst korrigál az arany mozgásához képest.

Általánosan ugyanis az ezüst együtt mozog az arannyal, idén azonban némileg lemaradt a sárga nemesfém mögött, és most ezt a rést igyekszik betömni – írja a Business Insider.

Az ezüst árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Április elején az arany ugyanis több mint 13 százalékos emelkedést mutatott az év eleji szintjéhez képest, míg az ezüst csupán 8 százalékosat. Az elmúlt néhány hét során azonban

az ezüst elkezdett lendületesen felkapaszkodni,

ahogy a befektetők úgy látták, a fémek közti értékeltségi rés összeszűkül.

Az HSBC napi nemesfém-elemzésében emellett hangsúlyozta, hogy még mindig úgy vélik, folytatódhat a felülteljesítés az arannyal szemben. A pozitív fundamentális tényezők mellett kiemelték, hogy az ezüst a napenergia iránti kereslet felélénküléséből is profitálhat.

Az ezüst csütörtöki ugrása egy újabb szép teljesítményt jelent a keddi emelkedés után, amikor a fém majdnem 5 százalékot erősödött.