Felébredt az ezüst árfolyama

2016.04.21. 15:40

Újra felrobbant csütörtökön az ezüst árfolyama, és a legnagyobb mértékű emelkedést mutatta a nem mezőgazdasági nyersanyagok között. Ezzel folytatódott a nemesfém elmúlt időszakban mutatott lendületes felívelése. 

Az ezüst árfolyama közép-európai idő szerint délben 1,7 százalék körüli emelkedést mutatott, és unciánként 17,4 dolláron állt, tartva a 11 hónapos csúcs körüli szintet. A korai kereskedésben azonban majdnem 3 százalékos drágulást is mutatott a nemesfém.

Mindez nagyrészt annak tudható be, hogy az ezüst korrigál az arany mozgásához képest. Általánosan ugyanis az ezüst együtt mozog az arannyal, idén azonban némileg lemaradt a sárga nemesfém mögött, és most ezt a rést igyekszik betömni – írja a Business Insider.

Az ezüst árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Április elején az arany ugyanis több mint 13 százalékos emelkedést mutatott az év eleji szintjéhez képest, míg az ezüst csupán 8 százalékosat. Az elmúlt néhány hét során azonban az ezüst elkezdett lendületesen felkapaszkodni, ahogy a befektetők úgy látták, a fémek közti értékeltségi rés összeszűkül.

Az HSBC napi nemesfém-elemzésében emellett hangsúlyozta, hogy még mindig úgy vélik, folytatódhat a felülteljesítés az arannyal szemben. A pozitív fundamentális tényezők mellett kiemelték, hogy az ezüst a napenergia iránti kereslet felélénküléséből is profitálhat.

Az ezüst csütörtöki ugrása egy újabb szép teljesítményt jelent a keddi emelkedés után, amikor a fém majdnem 5 százalékot erősödött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK