Ingatlanokba fektetik állampapírjaikat a jegybanki alapítványok

Állampapír
Vágólapra másolva!
Az államkötvényekből az ingatlanpiacra csoportosítják át befektetéseiket a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank miatt hozamtermelő ingatlanokba fektetnek a Pallas Athéné alapítványok – tájékoztatta a Figyelőt Fekete Zoltán, a Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója. Az állampapír-állomány egy részét tehát átkonvertálják ingatlanpiaci befektetésekbe, ami fontos fordulat a Magyar Nemzeti Bank köré kiépült alapítványi világ vagyonmenedzselésében.

200 milliárd volt állampapírokban

A jegybank mintegy 260 milliárd forint vagyont juttatott az alapítványok számára az induláskor, ebből nagyjából 200 milliárd forint került állampapírokba. Kétségek vetődtek fel viszont azzal kapcsolatban, hogy a papírok vásárlása során nem sértette-e meg a monetáris finanszírozásra vonatkozó EKB-normákat az MNB.

Az MNB alapítványai eladják állampapírjuknak egy részét Forrás: Origo

A Pallas Athéné alapítványoknál olyan döntés született, hogy a

hozam alapú ingatlanbefektetések irányába csoportosítják át

államkötvény portfóliójukat, az Európai Központi Banknak az államháztartás finanszírozásával kapcsolatos álláspontja miatt. Azt a piaci kínálat dönti el, hogy a papírok mekkora hányadát fordítják ingatlanvásárlásra.

Több mint hat százalék fölötti hozam

Elemzői számítások szerint egy jó minőségű irodaház esetében 6 százalék feletti hozam is elérhető, vidéken pedig még jobb hozamok érhetők el. Fekete Zoltán vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapítványok nem költhetik el a vagyonukat.

Azt csak olyan megoldásokba fektethetik be, amely biztonságos, és amellyel a legmagasabb hozam érhető el, figyelembe véve, hogy a Magyar Nemzeti Bank sikeres kamatcsökkentési politikájának köszönhetően a pénzpiaci kamatok történelmi alacsony szintet értek el.