2,5 milliárd forintot csaltak el

adóellenőr, adóhivatal, adócsaló, revizor, besúgók, feljelentés, NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Őrzésvédelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit Budapesten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. 1,6 milliárd forintot spóroltak több mint ötezer munkavállalón, és 870 millió forint áfát csaltak el. 
Vágólapra másolva!

Az irányítók célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozóknál: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettség elkerülése.

A pénz egy részét fekete, adózatlan, nettó munkabérként borítékban kiosztották, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek – számolt be közleményében az adóhatóság.

A bűnszervezet titkos irodát tartott fent, és profi, külföldi szerverről működő informatikai hálózat kiépítésével próbálta elrejteni fekete könyvelését. Jól szervezetten, hierarchikus rendszerben dolgoztak.

A NAV száz pénzügyi nyomozója, pénzügyőrökkel és adórevizorokkal kiegészülve Budapesten és hat megyében hetvennégy helyszínen tartott házkutatásokat, ellenőrzéseket. Készpénzt foglaltak, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak eddig több százmillió forintos értékben.

Száz pénzügyi nyomozó lépett akcióba (a kép illusztráció) Fotó: AFP

Húsz gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az irányítást végző házaspár, két társuk és az informatikai hálózatot kiépítő férfi előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.