Soros adott egy tippet, hogyan lehet most nagyot kaszálni

2016.06.21. 06:49

Soros György szerint a font árfolyama legalább 15, de inkább több mint 20 százalékot fog zuhanni, ha a britek az unió elhagyására szavaznak. A befektető szerint a helyzet rosszabb lesz, mint az 1992-es fekete szerdán, amikor hatalmas profitot szerzett a font leértékelődésén. Soros György szerint a spekulánsok ugranának a leértékelődésre, a brexit néhány embert nagyon gazdaggá tenne, a brit választók viszont sokat veszítenének rajta.

A font árfolyama hatalmasat zuhan, ha a britek az unióból való kilépésre szavaznak június 23-án, csütörtökön, írja a Guardianban megjelent cikkében Soros György. A befektető szerint a font legalább 15 százalékot esne, de valószínűleg többet, mint 20. A dollárral szembeni jelenlegi 1,46-os árfolyam így 1,15 alá menne.

Rosszabb lenne, mint a fekete szerda

„Arra számítok, hogy a leértékelődés nagyobb és károsabb lenne, mint a 15 százalékos leértékelődés 1992 szeptemberében, amikor szerencsémnek hála komoly profitot értem el a befektetési alapjaimnak” – írja Soros.

Soros szerint 1992-höz képest ma a piacon sokkal nagyobb és erősebb spekulánsok vannak. „Akik alig várják, hogy kihasználják a brit kormány vagy a brit választók hibás döntéseit. A brexit néhány embert nagyon gazdaggá tenne, de a legtöbb brit választópolgárt jóval szegényebbé.”

A britek lábon lőnék magukat

„A font értéke hatalmasat zuhanna. A kilépésnek emellett azonnali és drámai hatása lenne a pénzpiacokra, a befektetésekre, a fogyasztói árakra és a munkahelyekre” – véli a befektető. A brit választók jelenleg hihetetlenül alábecsülik a brexit igazi költségeit. Sokan azt hiszik, hogy nem lesz komoly hatása a személyes pénzügyeikre, ha a kilépéspárti voksok kerülnek többségbe. Csak azt hiszik, amit hinni akarnak.”

Soros szerint a brit központi bank nem tudna megfelelően reagálni egy esetleges recesszióra, mert monetáris fegyvertárának jelentős részét már felhasználta a gazdasági világválság hatásainak mérsékléséhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK