A befektetők fele csak kis veszteséget tolerál

befektetés pénzügy tőzsde
Vágólapra másolva!
Az alacsony kamatkörnyezetre a lakossági megtakarítók is reagáltak. A nagyobb kockázatú befektetéseknél már nem várnak kétszámjegyű teljesítménynövekedést, a magasabb hozam elérése érdekében pedig rövidtávon akár pár százalékos veszteséget is hajlandóak bevállalni – derül ki a K&H befektetői felmérésből.
Vágólapra másolva!

Lassan a befektetők is alkalmazkodnak a régóta tartó csökkenő kamatkörnyezethez, és a magasabb hozam érdekében nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni. Országosan több mint 2000 prémium – azaz az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező – befektetőt kérdezett meg a K&H arról, hogy mennyire kockázatvállalók a magasabb hozamlehetőség érdekében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a befektetők fele (51%) egy átmeneti 3-5 százalékos veszteséget is tolerál a hosszabb távon nagyobb hozam reményében,

míg 15 százalékuk akár 10 százalékos vagy annál nagyobb mértékű veszteséget is tolerál.

Minden hatodik befektető azonban a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben sem vállal be veszteséget, hiába a magasabb hozam lehetősége – részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Forrás: 123rf.com

A felmérés arra is rávilágít, hogy a betéteknél magasabb kockázatú megtakarítások esetében a befektetők egyre reálisabban látják a várható teljesítmény mértékét. „Az elmúlt egy évben a hosszú távú megtakarítások esetén erőteljesen, 25 százalékról 14 százalékra visszaesett a betéti kamatoknál 10 százalékkal magasabb hozamra számítók aránya, miközben 3 százalékos többlethozamot ma már dupla annyian várnak, mint egy évvel korábban.

Ezek a hozamelvárások összhangban vannak a jelenlegi kamatkörnyezettel, reális, hogy ma már nem várnak akkora hozamot a befektetők, mint pár évvel ezelőtt, amikor a kötvénybefektetésekkel is 10% hozamot érhettek el” – mondta el a szakember. Arra, hogy mit jelent a befektetőknek a hosszú táv, a legtöbben a 3-5 évet jelölték meg. Ilyen időtávon már

érdemes elgondolkozni a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) lehetőségén is,

mivel ezek esetében többféle adókedvezményt is igénybe lehet venni, ami növeli a megtakarítás hozamát.