Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben lassult a bruttó hazai termék, azaz a GDP növekedési üteme a második negyedévben, derült ki az Eurostat előzetes gyorsbecsléséből.

Az Európai Unióban szezonálisan kiigazítva 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévi 0,5 százalékkal szemben, míg az euróövezetben 0,6 százalékról 0,3 százalékra lassult a növekedés üteme, közölte az unió statisztikai hivatala.

A múlt év második negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP. Az első negyedévben éves szinten 1,8 százalék, illetve 1,7 százalék volt a növekedés üteme.

Lelassult a növekedés üteme az EU-banForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Az előzetes gyorsbecslés 17 tagállam adatain alapul, amelyek az EU bruttó hazai termékének 91 százalékát, az euróövezet GDP-jének pedig 94 százalékát adják.

A gyorsbecslésben az Eurostat nem közöl az egyes tagországokra lebontott adatokat, de elemzők az eurózóna növekedési ütemének megfeleződését elsősorban a francia gazdaság stagnálásának tudják be. A francia statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a GDP növekedési üteme a második negyedévben nullára csökkent az előző negyedévi 0,7 százalékról.