Automata másként, a befektetőnek tetszett

kockázati tőke befektetés felvásárlás
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-portfolio-investor-businessman-briefcase-image64744758
Vágólapra másolva!
Iparvállalatokat kiszolgáló automaták - ki gondolná, hogy remek üzlet lehet. Az IVM Zrt. ilyen eszközöket gyárt és forgalmaz. 2010-ben sürgősen forrásra volt szükségük: 7 hét alatt jutottak kockázati tőkéhez. Azóta a cég termelése a tízszeresére bővül, 20 európai országba szállítanak, éves forgalmuk elérte az egymilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A történet – amelyet Várnagy Emese, a cég vezérigazgatója osztott meg újságírókkal egy a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) által szervezett beszélgetésen, ahol olyan vállalkozások mutatkoztak be, amelyek a Jeremie program keretében jutottak tőkéhez, s azóta is sikeresen működnek – 2008-ban kezdődött. Ekkor a cégvezető még egy másik, munkavédelemmel és munkavédelmi ruhák varrásával foglalkozó céget működtetett, ahol azzal keresték meg, hogy kesztyűkiadó automatájuk van-e.

Nincs, de lesz

Nem is tudta pontosan mire gondolnak. Nem volt ilyen termékük, de kerestek, s találtak is egy kanadai céget, amely azt gyártotta. Az iparvállalatokat kiszolgáló automaták

olyan gépek, amelyeken keresztül kiadják a cég munkavállalóinak a munkájukhoz szükséges eszközöket

(például a kesztyüket). Automatikusan jelzik a készlet fogyását, rendelik a szükséges mennyiséget, ha szükséges. Használatával

a vállalatok komoly összegeket takaríthatnak meg:

a tapasztalatok alapján 20-50 százalékkal csökken a fogyás azon eszközöknél, amelyeknél ezt bevezetik.

Ilyen egy ipari automata Forrás: IVM

A következő két évben 70 automatát állítottak üzembe, de a kanadai céget eladták. Az automatákra volt viszont kereslet, Várnagy Emeséék a tevékenységet folytatni akarták saját gyártású géppel, de forrásuk ehhez nem volt.

Befektető 7 hét alatt

Ekkor találkoztak a kockázati tőkével: az Európai Uniós Jeremie program egyik tőkealap-kezelője, a Primus Capital fektetett a cégbe. 2010 augusztusa végén kezdtek tárgyalni, október közepén megérkezett a pénz a cég számlájára, 7 hét alatt megállapodtak. A cég ekkortól működik IVM néven.

Az első saját automatát 2011-ben telepítették

(a General Elektric-nél). Azonnal kiléptek a nemzetközi piacra, de az első években még elsősorban az országhatáron belülre forgalmaztak. Ma már 20 országba szállítanak. A vállalkozás 3 főről 40-re bővült. A forgalom elérte az egymilliárdot. 2012 óta önellátok: fejlesztéseiket maguk finanszírozzák.

Elismerések

Az első saját termékük a SavePro 2011-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, de azóta is folyamatosan fejlesztenek: nagyobb eszközök tárolására is alkalmas egységet alakítottak ki, közös használatú eszközök kölcsönzésére alkalmas automata logisztikai rendszert is kidolgoztak, de van már szoftveres megoldás az eszközfogyás munkaigényes kézi adminisztrációjának kiiktatására is. Nem csupán a termékek, a vállalkozás tevékenységét is elismerték: 2015-ben az IVM megkapta a "Díj a Sikeres Vállalatokért" díjat.

A vezérigazgató által ismertetett tervek alapján ilyen elismerésekre lesz alkalom a jövőben is:

új termékek fejlesztése mellett, intenzív nyugat-európai terjeszkedés, nemzetközi szervízhálózat megteremtése szerepel a célok között.

Készülnek továbbá az eladásra. A Primus Capital 5 éve fektetett be, időszerű már a kiszállás, ami vagy szakmai vagy pénzügyi befektető révén történhet meg: a tőzsdei bevezetés a cég méretét figyelembe véve nem racionális cél.

Hogyan?

Hinni kell abban, amit csinálunk és takarékoskodni kell a rendelkezésre álló forrásokkal – mondta el Várnagy Emese, amikor arról kérdezték szerinte minek köszönhető sikerük.

Ezzel azokat a réseket próbáltuk betölteni, amik egy fejlesztési folyamat természetes részei"
- közölte. Volt persze olyan terület, ahol nem spóroltak: marketingre, brandépítésre komoly hangsúlyt fektettek. Mindemellett a munkaerő megtartását tartották fontos szempontnak, igyekeztek a piaci bérek fölött tartani a fizetéseket. Drága irodára, luxusautóra azonban fölöslegesnek tartották költeni.

A 2009-ben indult Jeremie program keretében 2016. május 31-éig, a forráskihelyezési időszak végéig a tőkealap-kezelő társaságok a teljes a 132 milliárdos keretösszeget kihelyezték. Ennek révén több mint 350 kis- és középvállalat jutott forráshoz.