Eddig Tajvan ment a legmesszebb az Uber ellen

Travis Kalanick, Uber, közösségi sofőrszolgálat
Travis Kalanick, az Uber alapítója
Vágólapra másolva!
Taxissztrájk? Hideg kormány? Kispálya. Követelni, hogy az app tűnjön el, na, az már valami. Hát így tesz most Tajvan. A tervek szerint levelet is kap az Appstore, meg a Google. Biztosan violaszín pecsét alatt.
Vágólapra másolva!

A tajvani kormány drasztikus módszerrel akarja lezárni adóvitáját az Uberrel, értesült a Reuters. A helyi hatóságok szerint ugyanis hamisan képviseli magát a cég, sokkal inkább techvállalatként, mint közösségi fuvarozóként van jelen, ezért plusz adókat szeretnének bevasalni rajtuk.

Most egészen meghökkentő akciótervvel állt elő: azt akarják kérelmezni az alkalmazás-áruházakban, hogy tegyék elérhetetlenné az Uber appját.

Kíváncsian meghallgatnánk Travis Kalanick álláspontját Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Az Ubernek nem egyedül Magyarországon gyűlt meg a baja a hatóságokkal. Nálunk a profi sofőrök nyomására tiltották be. A párizsi taxisok is egészen keményen odaléptek. 2014-ben kitiltották Spanyolországból, szintén taxistüntetések hatására. Az Egyesült Királyságban külön vizsgához kötnék a felhasználást, és ez nem tetszik a cégnek.

De amit Tajvan kitalált, egészen új stratégia. Olyat sokszor láttunk, hogy a hagyományos iparág képviselői kifogásokat emelnek a digitális, diszruptív megoldások ellen, hol jogosan, hol kevésbé. De arra nem ismerünk korábbról példát, hogy egészen az alkalmazás ellehetetlenítéséig akarjanak elmenni.

Arról nincs hír, mit szól ehhez az Apple és a Google – pontosabban spinoff cége, az Alphabet –, de még ha bele is menne, nagyon kétes, hogy eredményes lenne a döntés. Az app már nyilván több millió okostelefonon megtalálható. Ember nincs, aki 2016-ban ráparancsol a felhasználóra azzal, hogy törölje a saját személyre szabott menüjét.

Egyébként ha Tajvan el is éri, amit akar, az androidosok az Uber telepítőalkalmazásával (az APK file-lal) bármikor megkerülhetik az új szabályt.