Taxissztrájk? Hideg kormány? Kispálya. Követelni, hogy az app tűnjön el, na, az már valami. Hát így tesz most Tajvan. A tervek szerint levelet is kap az Appstore, meg a Google. Biztosan violaszín pecsét alatt.

A tajvani kormány drasztikus módszerrel akarja lezárni adóvitáját az Uberrel, értesült a Reuters. A helyi hatóságok szerint ugyanis hamisan képviseli magát a cég, sokkal inkább techvállalatként, mint közösségi fuvarozóként van jelen, ezért plusz adókat szeretnének bevasalni rajtuk.

Most egészen meghökkentő akciótervvel állt elő: azt akarják kérelmezni az alkalmazás-áruházakban, hogy tegyék elérhetetlenné az Uber appját.

Kíváncsian meghallgatnánk Travis Kalanick álláspontjátForrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Az Ubernek nem egyedül Magyarországon gyűlt meg a baja a hatóságokkal. Nálunk a profi sofőrök nyomására tiltották be. A párizsi taxisok is egészen keményen odaléptek. 2014-ben kitiltották Spanyolországból, szintén taxistüntetések hatására. Az Egyesült Királyságban külön vizsgához kötnék a felhasználást, és ez nem tetszik a cégnek.

De amit Tajvan kitalált, egészen új stratégia. Olyat sokszor láttunk, hogy a hagyományos iparág képviselői kifogásokat emelnek a digitális, diszruptív megoldások ellen, hol jogosan, hol kevésbé. De arra nem ismerünk korábbról példát, hogy egészen az alkalmazás ellehetetlenítéséig akarjanak elmenni.

Arról nincs hír, mit szól ehhez az Apple és a Google – pontosabban spinoff cége, az Alphabet –, de még ha bele is menne, nagyon kétes, hogy eredményes lenne a döntés. Az app már nyilván több millió okostelefonon megtalálható. Ember nincs, aki 2016-ban ráparancsol a felhasználóra azzal, hogy törölje a saját személyre szabott menüjét.

Egyébként ha Tajvan el is éri, amit akar, az androidosok az Uber telepítőalkalmazásával (az APK file-lal) bármikor megkerülhetik az új szabályt.