Önellátó mezőgazdaságot akar az orosz miniszter

aratás búza  gabona kombájn  őszi búzát Derecske
Derecske, 2014. június 29. Pótkocsira űritik a learatott őszi búzát Derecske határában 2014. június 29-én. Két héttel korábban indult el az őszi búza aratása, az előzetes termésbecslések alapján a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Oroszország hét év múlva teljesen önellátó lesz mezőgazdasági termékekből, a trópusi gyümölcsök kivételével nem szorul majd külföldi importra - közölte az orosz mezőgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Tkacsev azt mondta, hogy Oroszország mára egyebek között baromfiból, sertéshúsból, burgonyából, cukorból és étolajból már önellátó. Tejből ugyanakkor még mindig évi 7 millió tonna a hiány, de 5-7 éven belül ez is megoldódik.

Az orosz mezőgazdasági miniszter végleges adatként azt mondta, hogy az idei orosz gabonatermés rekordszintű, 117 millió tonna volt. Búzából 72 millió tonnát takarítottak be, ami szintén rekordmennyiség.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tavalyi orosz gabonatermés 104,8 millió tonna volt. A szovjet idők után eddig a legtöbb gabonát, 108,1 millió tonnát 2008-ban takarították be. A szovjet időkben volt egy év, 1978, amikor a tárolókba 127,8 millió tonna gabona került a jelenlegi orosz területről.

Az orosz kormány a gabonatermés fokozatos növelését tervezi részben a vetésterület bővítésével, illetve több műtrágya felhasználásával. Az idei 80 millió hektár után öt év múlva már 90 millió hektáron terveznek gabonát termeszteni Oroszországban. Tervek szerint 2050-re a gabonatermés elérheti a 205 millió tonnát.