Már most szívják a fogukat a City bankárai

Vágólapra másolva!
A brexit után erősebb európai pénzügyi központok jönnek létre, fokozatosan átvéve London szerepének egy részét. A nyertesek Frankfurt és Dublin lehetnek, az eddigi bejelentések szerint a londoni Cityből már most több ezer főt helyeznek át ide. Frankfurt az Európai Központi Bank és a tőzsdefelügyelet jelenléte miatt, Dublin pedig az kedvező adózás és a földrajzi közelség miatt lehet vonzó célpont.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nagyon úgy fest, hiába hangoztatja Therea May brit kormányfő, hogy a brexit "lehetőség" Nagy-Britannia számára, hogy ismét globális nagyhatalom lehessen, a valóság az, hogy a pénzügyi vezető státusuktól már biztosan el kell köszönniük.

Bár londoni City megkérdőjelezhetetlen nagyhatalom a pénzügyi világban, ez azonban már nem maradhat így sokáig.

A legnagyobb bankok egy része már most bejelentette, hogy alkalmazottaik egy részét a brexit miatt uniós központokba költöztetik át.

Jelenleg Frankfurt és Dublin áll nyerésre, mellettük még Párizs rúghat labdába

az eddig kiszivárgott tervek szerint.

Az Eiserner Steg-híd Frankfurtban: sok bank tenné át ide az uniós székhelyét Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Chromorange / Monika Wirth


A bankok már a 2019 utáni helyzetre kezdenek felkészülni és jónéhányan már most tudják, hány munkavállalójukat érinti biztosan a brexittel kapcsolatos változás.

A Bloomberg hírportál összefoglalója szerint a legtöbb munkatársát a JP Morgan, a UBS, a HSBC, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs helyezi át Londonból. Utóbbi legalább ezer főt költöztet Frankfurtba, erről Lloyd Blankfein vezérigazgató már korábban bejelentést tett.

Frankfurt egyik vonzereje, hogy az Európai Központi Bank (EKB) és az európai bankfelügyelet is itt található,

de az egyik meghatározó pénzintézet, a Deutsche Bank központja is itt működik.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban Forrás: AFP/Daniel Roland

A JP Morgan vezetője, Jamie Dimon közel 4000 fő áthelyezését helyezte kilátásba januárban, ez a létszám a City-beli központjukban foglalkoztatott 16 ezer főhöz képest jelentős változás.

A svájci UBS is Frankfurtot választotta, a bank vezetőinek eddigi nyilatkozatai alapján 1500 munkatársukat költöztetnék el a ma még ötezer főt foglalkoztató londoni központjukból.

Forrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A HSBC a londoni irodájában dolgozók egyötödét, körülbelül ezer főt költöztet át Párizsba, ahol már eddig is fenntartott egy másik központot.

A Morgan Stanley egyelőre ezer alkalmazottját vinné át Frankfurtba vagy Dublinba, esetleg megosztva.

A bank vezetői szerint a brexit egyik nyertese New York lenne már ami az amerikai pénzintézeteket illeti.


A Lloyds Banking Group valószínűleg is Frankfurtban alakít ki egy uniós központot, a Credit Suisse viszont Dublinban terjeszkedne. A Bank of China szintén az ír kapcsolatok fejlesztésén dolgozik az eddig megjelent sajtóhírek alapján.

A Standard Chartered is az ír főváros mellett tette le a voksát, de jelenleg is folynak tárgyalások egy frankfurti bázis kialakításáról. Dublin vonzereje többek között az alacsony társasági adó és a földrajzi közelség Londonhoz.

A Samuel Beckett-híd Dublinban: Írország pénzügy híd is lenne az EU és London között Forrás: robertharding/Chris Hepburn/Chris Hepburn

A Citgroup még nem döntött, egyelőre csak annyi biztos, hogy Londonban leépítést tervez, eddig Írország, Spanyolország, Németország, Hollandia és Olaszország is szóba került egy új uniós központ helyszínéül.

Nemcsak a pénzügyi szektorban csökkenhet London jelentősége a brexit után, hanem a legnagyobb multinacionális vállalatok körében is.

Az Ernst and Young (EY) legfrissebb felmérése szerint a globális befektetők jelentős része már most jelezte, hogy a britek kilépése után új székhelyet létesítene az EU területén.

A legtöbben Németországot említették helyszínként (54%), melyet a Hollandia (34%) és Franciaország (8%) követett.

A 254 globális befektető körében elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka tervez fejlesztéseket Európában, és politikai bizonytalanság, illetve a brexit körülbelül harmadukat aggasztotta.