Nagyot ugrott a magyar biztosítók bevétele

biztosító ING 
NEM HASZNÁLHATÓ!
NEM HASZNÁLHATÓ! A régi és az új névfelirat az NN Biztosító Zrt. székházán, a főváros VI. kerületében a Dózsa György úton. Az ING Biztosító 2015. április 1-én nevet váltott, és NN Biztosító néven folytatja működését. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Bár az etikus szabályozás miatt felére csökkent az életbiztosítási konstrukciók száma, sikeres évet zártak a biztosítók. A szektor arányaiban jobban teljesített, mint a bankok. Nem várható drágulás a kötelező biztosításoknál.
Vágólapra másolva!

A Portfolio Biztosítás 2017 konferenciáján Nagy Koppány, az MNB igazgatója beszélt a magyar biztosítók helyzetéről és 2016-os teljesítményéről. Az előadáson elhangzott, hogy a magyar biztosítási szektor tavaly 18,9 százalékos tőkearányos megtérülést ért el, ami még a bankok 14,1 százalékos teljesítményétől is jobb.

Az igazgató elmondta, hogy a magyar biztosító társaságok tavalyi együttes díjbevétele 889 milliárd forint volt.

Ez 4,4 százalékos növekedés 2015-höz képest.

A biztosítók 50,4 milliárd forintos tavalyi profitja 14,7 százalékkal nagyobb a 2015-ös adatnál.

A konferencián szó esett arról is, hogy míg a rendszeres díjas termékeknél fokozatosan csökkent a piaci koncentráció, addig az egyszeri díjas termékeknél nőtt. Azoknál a kötelező életbiztosításoknál, ahol a díj rendszeres volt, 2,8 százalékkal emelkedtek a bevételek, és a szerződések száma is bővült. A nyugdíjbiztosítások hányada ezen belül elérte a 17 százalékot.

Jó évet zártak a biztosítók Forrás: MTI/Faludi Imre

A kormány 2016-ban vezetett be egy etikus koncepciót, amely szigorúbb feltételeket támaszt a biztosítótársaságok felé, illetve ennek köszönhetően az emberek könnyebben választhattak biztosítást.

Az etikai szabályozás miatt nagyjából megfeleződött a biztosítási termékek száma,

és átlagosan negyedével csökkentek a teljes költségmutató (tkm) értékek, valamint a jutalékok is 10-20 százalékkal estek.

Az előadásból kiderült az is, hogy nem csak az életbiztosítások teljesítettek jól. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) 24,3 százalékkal, a casco 6,1 százalékkal, a lakossági vagyonbiztosítások pedig 6,2 százalékkal bővültek. Az MNB igazgatója szerint végre stabilizálódott a kgfb-piac, további díjemelkedésre nincs valódi indok. A lakásbiztosítások terén nem ilyen jó a helyzet, uniós összehasonlításban is gyenge a verseny.