Tovább nőttek a termelői árak áprilisban

Audi Hungária Győr
Vágólapra másolva!
Áprilisban 4,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző év azonos időszakához képest. A márciusi 4,2 százalékos volt.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az áprilisi ipari termelői árakra vonatkozó gyorstájékoztatóját. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal emelkedtek az ipar termelői árai az előző két hónap 0,3 százalékos ütemét követően.

Ez azt jelenti, hogy gyorsuló ütemben nőnek az árak.

Az előző év azonos időszakához képest

4,4 százalékos volt az emelkedés.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,8 százalékkal magasabbak voltak. Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai

9,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

A belföldi árakat a kőolaj finomítás és a vegyipar 28,6, illetve 15,4 százalékos emelkedése húzta.

Audi Hungária Győr Forrás: Bodács Károly

A járműgyártásban 1,4 százalékos volt a növekedés a számítógépek, az elektronikai és optikai cikkek gyártása terén pedig 2,0 százalékkal csökkentek az árak tavaly áprilisihoz képest.
Az élelmiszeriparban 5,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak egy év alatt idén áprilisig.
Az energiaárak 7,5 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 5,6 százalékkal emelkedtek, míg a beruházási javak belföldi termelői ára 3,3 százalékkal nőtt.

Az ipar exportértékesítési árai 3,4 százalékkal nőttek az előző év áprilisához képest.

A járműipar forintban számolt exportárai 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint tavaly áprilisiban, a számítástechnikában 1,9 százalékos, a vegyiparban viszont 12,8, a gyógyszergyártásban 7,9 százalékos áremelkedés volt. Az élelmiszerek exportára 3,5 százalékkal nőtt egy év alatt.