Kedvezőek az idei gazdasági kilátások a GKI szerint

Vágólapra másolva!
Kedvezőek az idei gazdasági kilátások, egyedül a mezőgazdasági termelés csökken várhatóan 10 százalékponttal az aszályos időszak miatt, így a GKI 3,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést vár az idén, ami akár magasabb is lehet - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság a kelet-közép-európai régiós átlaggal növekszik

Vértes hozzátette, ezzel a magyar gazdaság a kelet-közép-európai régiós átlaggal növekszik. Az idei növekedést a tavalyi alacsony bázison túl az uniós pénzek beáramlása, ennek nyomán a beruházások és a fogyasztás növekedése is segíti, valamint a béremelkedés és a választások előtti enyhe költségvetési lazítás is tolja a gazdaságot - mondta.

A GKI szerint jelentősen felgyorsul idén a bérnövekedés, a tavalyi 6,2 százalék után idén 10 százalék feletti lesz, elsősorban a minimálbéremelések miatt.

Vértes András szerint szokatlan, hogy a fogyasztás növekedése messze elmarad ettől, most 3 százalék körül van, a GKI 4 százalékos bővülést prognosztizál egész évre a kiskereskedelmi forgalomban.

6 éve van 3 százalék alatt az államháztartási hiány

Vértes elmondta, a GDP-arányos államháztartási hiány idén már hatodik éve lesz 3 százalék alatt, a GKI 2,5 százalékos hiányt vár, és

az államadósság is csökkenő pályán van.

A GKI szerint idén éves átlagban 2,5 százalékos vagy kissé magasabb infláció várható, a vásárlóerő és a világpiaci energiaárak alakulásának függvényében. A prognózis szerint laza monetáris politika várható, az alapkamat nem változik legalább a választásokig, szerepét a bankközi kamatok vették át.

Vértes András elmondta, bővülés várható a lakossági és vállalati hitelezésben is, bár nem lesz robosztus, és javul a portfoliók minősége is.

A fogyasztóbarát lakáshitelek elterjedése a harmadik negyedévben jön.

A lakáshitel-piac bővülését a bankok érdekeltsége mellett nagy mértékben befolyásolja az amerikai kamatemelési ciklus, mivel 2018-2019-ben a magyar piaci kamatok - ehhez igazodó - emelkedése érzékenyen érintheti a lakossági hitelportfóliót.

A külkereskedelemben a gazdaságkutató szerint részben a cserearányok romlása, részben az import gyorsulása miatt 9 milliárd eurós többlet várható 2017-ben a tavalyi 10 milliárd euró után, ami még mindig nagyon magas, a GDP 7,6 százalékát teszi ki.

A GKI 5,5 százalékos ipari termelés növekedéssel számol az idén, az építőiparban 20 százalékos megugrást várnak,

bár gondot okozhat a munkaerő- és kapacitáshiány. A foglalkoztatottak száma az előző évi 3,4 százaléknál lassabban, 2,5 százalék körüli mértékben nő az idén, miközben egyre nagyobb probléma a képzett munkaerő hiánya.

A munkanélküliségi ráta 2017-ben statisztikailag 4 százalék

körülire csökken a "valós", a közmunkásokkal számított ráta 7 százalék körül lehet a gazdaságkutató előrejelzése alapján - közölte.

Vértes András elmondta, kedvezőek a gazdasági várakozások, a GKI júniusi konjunktúraindexe eddig csak egy alkalommal, 1998 nyarán volt ilyen magas, míg az üzleti bizalmi index is minden idők legmagasabb értékét érte el.