Itt a kávézaccal üzemelő járművek kora

Tourist walking at Big Ben in London Luggage Capital Cities Travel People Traveling Tourism Building Exterior Women Female Copy Space City Life Double-Decker Bus Big Ben Houses Of Parliament - London City Of Westminster Monument London - England Young Adu
Female tourist walking with luggage at Big Ben in London. See my other photos from London: http://www.oc-photo.net/FTP/icons/london.jpg
Vágólapra másolva!
Újszerű energiaforrást talált, és annak felhasználásával oldaná meg a brit főváros magas légszennyezettségének gondját Arthur Kay. A Biobean nevű vállalkozás a kávéfogyasztás során keletkező hulladék, elsősorban a szemétbe kerülő műanyag poharakban leülepedett kávézacc felhasználásával állítja elő az újfajta üzemanyagot.
Vágólapra másolva!

Ha működik a kávézacc, akkor új fordulat jöhet a bio-üzemanyagok történetében. Az iparágban sokáig az etanolból előállított termékek uralkodtak, melyek alapja a brazíliai nádcukor. Az 1990-es évek második felétől azonban új tendenciák jelentkeztek: például

Stockholm városa egy ideje a metán alapú bio-gázas megoldásokra koncentrál. Ezek alapja a háztartási és ételhulladék,

valamint a szennyvíz újszerű felhasználása lehet. Az biztos, hogy az Európai Unió célkitűzésében, melynek értelmében 2020-ra a tagországokban a közlekedési eszközök legalább 10%-ának megújuló energiaforrással kell üzemelnie, visszaesés látszik, és nem egyértelmű az sem, milyen források bevonásával lehetne ezt az arányt elérni.

Lehet, hogy hamarosan kávézaccból előállított üzemanyag hajtja majd a londoni buszokat Forrás: Getty Images/Vetta/narvikk/Narvikk

Eltérő stratégiák a világ különböző pontjain

Míg Stockholmban meghatározó törekvés a bio-gáz felhasználása és a töltőállomások felkészítése a bio-üzemanyagokkal való kiszolgálásra, addig a világ legélhetőbb helyei közé sorolt Norvégiában az elektromos és a hibrid meghajtású járművek a megoldás kulcselemei. A norvég várakozás szerint, az idén nyilvántartásba kerülő új járművek felét ilyen technológiákat használó gépjárművek fogják képviselni. Persze a sajátos motiváció mellett büntető jellegű megoldásokkal is élnek a skandináv államban.

A belső égésű motorokkal üzemelő járműveket keményen adóztatják náluk, míg az elektromos autók szinte valamennyi ilyen kötelezettség alól mentesülnek,

és használóik ingyenesen vehetik igénybe az egyébként fizetős útszakaszokat és a legtöbb parkolóhelyet.

Peking nagyon alaposan foglalkozik azzal, hogyan lehet a súlyos légszennyezettségtől sújtott metropoliszt tehermentesíteni. A kínai vezetés döntése értelmében a nagyjából 70.000 gépkocsit számláló taxisflotta járműveit, 9 milliárd jüanos ráfordítással, elektromos autókra cserélik le.

Manchester energiaszükséglete kávéalapon

Visszatérve a britekhez: Kay úgy látja, minden oka megvan a sikerre. A kávézacc felhasználására kidolgozott és szabadalmaztatott biokémiai folyamatban

egységnyi zaccnak 15-20 százalékát lehet az eljárással a bio-üzemanyag alapját képező olajjá alakítani, a maradék masszát pelletként lehet tüzelőanyagként használni.

„Az Egyesült Királyságban az emberek 500.000 tonna kávét fogyasztanak minden évben, ha ezt mind hasznosítani tudnánk, egy Manchester nagyságú várost el tudnánk látni energiával" – állítja a start-up vezetője.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra beköszöntene a bio-üzemanyagokkal hajtott jövő.

A korábban ígéretesnek tűnő, kukoricára és repcére épülő etanol-termelést zsákutcába juttatta az, hogy a szükséges termésmennyiségekhez újabb földterületeket kellene művelés alá vonni, az pedig morális dilemmát jelent, hogy az így előállított többlet nem élelmiszerként hasznosulna. Ezért nagy az érdeklődés a hulladékból előállított üzemanyagok iránt.

„Még ha hulladék is az alapja, az nem jelenti azt, hogy a konverziós folyamatnak nincs ökológiai hatása. Ezeknek a megoldásoknak is figyelembe kell vennie más szempontokat, elsősorban az energiafelhasználás és a kémiai segédanyagok vonatkozásában" – hívja fel a figyelmet dr. Cecilia Mondelli, az Advanced Catalysis Engineering, ETH Zurich kutatócsoport munkatársa.

Hamarosan többet tudhatunk meg a kávézacc alapú meghajtásról: a kávéspoharak gyűjtésében bizonyára rövidesen élenjáró Biobean azt ígéri, néhány hét múlva bemutatja az első, zaccból előállított üzemanyaggal futó buszt.