Ötmillió forintra is büntethetnek, ha parlagfüvet találnak

parlagfű
Ibrány, 2013. szeptember 6. A parlagfűvel borított területeket felderítő helikopter árnyéka egy parlagfűvel szennyezett területen Ibrány határában 2013. szeptember 6-án. A légi lokalizálást földi ellenőrzés követi, majd a terület tulajdonosára a hatóság bírságot szab ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Holnap kezdődik a parlagfüves területek ellenőrzése, attól függően, hogy mekkora területen burjánzik a gyomnövény, akár 5 millióra is büntethetik a telek tulajdonosát.
Vágólapra másolva!

A parlagfű irtás mindenkire vonatkozik, vagyis

mindenhol kötelező.

Szántóföldeken, réteken, legelőkön, ültetvényeken, út menti területeken, kiskertekben és még az erdőkben és építkezéseken is gondoskodni kell a gyomirtásról.

Helikopterrel is kutatnak a parlagfű után Forrás: MTI/Balázs Attila

A Nébih megjegyezte, kiskertekben a legjobb és természetes módja az irtásnak a gyomlálás, nagyobb területeken a rendszeres kaszálás jelenthet megoldást.

A parlagfű bejelentő rendszer július 1-jétől él, és már az okostelefonokról is elérhető.
Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt - közölte a Nébih.

A parlagfű egy betolakodó

Kevesen tudják, de a parlagfű Magyarországon invzív faj, őshazája ugyanis Észak-Amerika. Valószínűleg a botanikus kertekbe behozott egyéb növényekkel, illetve lovaknak szánt takarmánnyal kerülhetett Európába.

Az 1970-es évekig senkinek sem volt baja a gyomnövénnyel, a parlagfű pollenkoncentrációja viszont annyira megnőtt mostanra, hogy komoly népegészségügyi problémát okoz.

Egy 2010-es jogszabály szerint Magyarországon kötelező irtani a parlagfüvet. A legtöbb allergiás gyógyszerekhez és alternatív gyógymódokhoz nyúl a tünetek enyhítése érdekében, de számukra ez örök harc marad a gyomnövénnyel szemben.