Extra kamat is követelhető a NAV-tól

manager cégvezető cég vezető ügyvezető igazgató general manager
49257849 - pensive man working hard on computer
Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság friss döntése értelmében akkor is járhat késedelmi kamat az adózónak a neki késedelmesen kiutalt összegek után, ha az adóhatóság már bírságolt, és az adózó késve pótolta a bekért dokumentációt. Ez elsőre jól hangzik, ám a NAV be is keményíthet azáltal, hogy problémás esetekben nem lesz hajlandó pár napnál tovább várni a hiányzó dokumentumokra.
Vágólapra másolva!

A történet egy gabonakereskedőről szólt, amely több milliárd forint összegű áfát kért vissza, ám a hatóság évekig húzta az ellenőrzést. Ez idő alatt a cég többször is megsértette az iratátadás szabályait, emiatt bírságot is kapott. A cég késedelmi kamatot követelt a NAV-tól, amely nem volt hajlandó ezt megfizetni, mondván a szükséges iratokat nem kapta meg, vagyis a vállalkozás maga is hozzájárult az adó-visszatérítéssel kapcsolatos elhúzódó folyamathoz – foglalta össze a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

„Az eset jól mutatja, hogy

– hívta fel a figyelmet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. De a kiutalást csak akkor érdemes kérelmeznie az adózónak, amikor az ellenőrzés során várhatóan szükséges iratok – számlák, banki kimutatások, vámhatározatok, esetleges export-ügyletek esetén a kiléptetés tényét igazoló iratok – már rendelkezésre állnak.

Érdemes megfontolni, hogy kötekedjünk-e az adóhatósággal 123RF

Az Európai Bíróság mostani döntése miatt

ugyanakkor az adóhatóság az eddigi gyakorlatához képest akár még szigoríthat is egyes esetekben, mivel olyan ügyekben, ahol az adózó az alátámasztó iratokat nem tudja teljeskörűen bemutatni, ott a hatóság nem lesz hajlandó hosszabb ideig várni a hiányzó dokumentumokra.

„Ilyen esetekben a hatóság akár el is utasíthatja a nem megfelelően alátámasztott összeg kiutalását, a jogosulatlan visszaigénylés után pedig legfeljebb 50%-os bírságot is megállapíthat" – figyelmeztetett a Crowe FST szakembere.

A hatályos törvények alapján eddig is járt kamat a késedelmesen kiutalt összegek után.

Ugyanakkor ez sokszor azt jelentette a gyakorlatban, hogy a hatóság nagy mennyiségű adatot nagyon rövid határidővel (például: 3 munkanap) kért be az érintett adózótól, majd ha ezt a cég nem tudta teljesíteni, a hatóság rögtön bírságolt. Így később bármilyen hosszan is húzódott el végül a kiutalás, a cégnek lehetősége sem volt a NAV-tól utólag kamatot igényelnie, hiszen a kiutalás előtti ellenőrzés során ő maga sem teljesített minden adatkérést időben.