Július közepéig várható a legtöbb energia felhasználása

hőségriadó, áramrekord
A higanyszál igen, a fogyasztás nem közelít rekordértékhez /illusztráció/
Vágólapra másolva!
Hiába szenvedünk a melegtől és hűtjük amit csak tudunk, a nyári szabadságolások és a nem egybefüggő kánikula miatt eddig nem döntöttünk áramfogyasztási rekordot. Ez pedig már nem is várható idén: a legmelegebb hónapnak számító augusztusban kifejezetten keveset fogyasztunk, hála a szünidőnek és a munkavállalók pihenésének.
Vágólapra másolva!

Az előző évek fogyasztási adatai alapján, statisztikailag valószínűleg elszalasztottuk az esélyét annak, hogy idén új áramfogyasztási csúcsot állítsunk fel. A nagyfeszültségű villamosenergia hálózat üzemeltetésért felelős Mavir Zrt. június és július hónapokban méri a legmagasabb fogyasztási értékeket, ezt követően csökken a hálózat terhelése. Bár van hőség augusztusban, kevésbé pörögnek villanyóráink.

A higanyszál igen, a fogyasztás nem közelít rekordértékhez /illusztráció/ Forrás: Phobia Wiki

Csökkentett üzemmódban

A Mavir Zrt. munkatársa azt közölte: érződik a fogyasztáson az, hogy július közepétől sokan szabadságra mennek.

Egyes üzemek akár teljesen le is állnak a nyár közepén, így csökkentve az áramfogyasztás mértékét.

Bár a meleg miatt azt gondolnánk, augusztus hónap az egyik legkeményebb próbatétel elé állítja az ellátórendszert, valójában éves viszonylatban nézve, ekkor fogyasztjuk az egyik legkevesebb elektromos áramot.

Az időjárás sem kedvez idén az ország rekordkísérletének. Bár a légkondicionálók száma évről-évre emelkedik, a meleg, de ugyanakkor változékony és csapadékos időszakok megtörik az egybefüggő fullasztó kánikulát.

Az eddigi nyári csúcsot két éve állítottuk be, akkor 6450 megawatt áramot használtunk. Idén június 28-án jártunk eddig a legközelebb ehhez az értékhez, 6300 megawattal. Most azonban július közepe van, és nem úgy tűnik, a döntően meleg, nyárias idő ellenére ezt túl akarnánk szárnyalni.