Van még terepe a lengyel ralinak

varsó
Varsó óvárosa
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban nagyot ment a lengyel részvénypiac és a jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, még bőven van tér a rali előtt. Ráadásul ezt még a politikai nehézségek sem tudják hátráltatni.
Vágólapra másolva!

A befektetők igen nagy étvággyal tekinthetnek a lengyel részvénypiacra, ahogy az értékeltségek vonzók, a gazdasági és monetáris környezet pedig szintén támogató hatást gyakorol – írja a MarketWatch. Noha a lengyel kormány ma nincs könnyű politikai helyzetben az Európai Unióban, úgy tűnik, ez sem állítja meg a részvények felfutását.

Ezt támasztja alá, hogy a lengyel piacon érdekelt tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül az iShares MSCI Poland Capped index idén 51 százalékot, míg a VanEck Vectors Poland ETF 55 százalékot izmosodott. Ezzel az USA-ban jegyzett külföldi, országspecifikus alapok közül ez a két ETF bekerült az idei top 10-be is.

Mindeközben a varsói tőzsde benchmark indexe, a WIG20 ebben az évben eddig nagyjából 29 százalékot izmosodott, míg az amerikai dollár 15 százalékot gyengült a zloty ellenében.

Árak és kockázatok

Ráadásul a támogató környezet úgy tud megágyazni a lengyel ralinak, hogy

ezzel párhuzamosan a részvények nem drágultak meg különösebben

. Ezzel Lengyelország a harmadik legolcsóbb piacnak számít az Accuvest 34 országot tömörítő listáján. Ami a leginkább kitűnik, az az ár/nyereség ráta – mondja a Barron's szakértője. A lengyel szorzó ugyanis nagyjából hatszoros, ami bőven alulmúlja a 34 ország 11-es átlagát.

A WIG20 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan az idei ralinak köszönhetően a lengyel piac az Accuvestnél a második legerősebb lendületet produkálja, míg a kockázatok szempontjából a 11. helyen áll.

Az egyetlen problémás területet a vállalati fundamentumok jelentik.

A lengyel cégek hosszú távú profitnövekedése ugyanis csak 10 százalékos, szemben a 34 ország 12,5 százalékos átlagával.

Viták és erősségek

Noha a lengyel kormány politikája komoly ellenérzéseket váltott ki az Európai Unióban, a piaci szereplők jelentős része inkább kiélvezi az erős makrogazdasági környezetet. Az olyan bankok, mint a JPMorgan pedig

várhatóan számos álláshelyet költöztetnek majd Varsóba a következő években

– részben a brexit miatt.

A szakértők kiemelik emellett a jegybank tevékenységét is. A lengyel központi bank ugyanis 2015 márciusa óta rekord alacsony szinten, 1,5 százalékon tartja az alapkamatot, és a várakozások szerint az első szigorítás csak 2018 második felében jöhet. Emellett pedig bőven lehet még mozgástér a lengyel részvények előtt, hiszen a WIG20 index még mindig a 2013-2015-ös csúcsok alatt helyezkedik el.