Vágólapra másolva!
A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) jelenlegi és korábbi portfóliócégeinél 2017 közepére csaknem 2000-rel nőtt a munkavállalók száma a befektetések előkészítésekor jegyzett adatokhoz képest.
Vágólapra másolva!

Míg a portfóliócégek a befektetéseket megelőző időszakokban összesen közel 950 főt foglalkoztattak, addig a NAV adatbázisa alapján májusban összesen már majdnem 3000-en dolgoztak a vállalkozásoknál. Az SZTA cégportfóliójába jelenleg több mint 60 vállalkozás tartozik, több mint 25-ből pedig már kilépett az Alap, ám az ő kilépés utáni létszámbővítésükben is fontos szerepe volt a tőkebefektetések hosszú távú pozitív hatásainak.

A vállalkozások az SZTA-hoz benyújtott üzleti terveikben a meglévők mellett összesen több mint 2600 újonnan létrejövő munkahellyel kalkuláltak a tőkebefektetést követő időszakra.


Mivel a cégek jó része 2015-ben és 2016-ban csatlakozott a portfólióhoz, többségük még további létszámbővüléssel számol a következő két-három évben. Ezzel együtt a tervezett létszámbővítés háromnegyede már így is megvalósult.

Széchenyi Tőkealap, Vágó Réka divattervező cipője Forrás: Vágó Réka


– mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A legnagyobb mértékű létszámbővülés jellemzően a befektetés első két évében mutatkozik a vállalkozásoknál.


A befektetések időpontjának évében közel negyedével nőtt az éves átlagos összlétszám a befektetés előtti évhez képest, a befektetés időpontját követő év összfoglalkoztatottsága pedig 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

A portfólió régebbi vagy időközben már kilépett tagjainak összfoglalkoztatottsága a következő években is stabil maradt vagy kismértékben tovább növekedett. Emellett vannak olyan vállalkozások, amelyek az SZTA sikeres kilépése után még tovább növelték munkavállalóik számát.