Nem tudják utolérni magukat a társasház-építők

EMBERI LAKHELY építkezés ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA hegy Lakóépület TÁJ társasház város városkép
Budapest, 2017. március 16. Modern társasházi lakások épülnek a főváros XI. kerületében, a Madárhegy városrészben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Kirobbanó formában van idén a hazai építőipar, ám az idei látványos növekedést beárnyékolja a kapacitás- és munkaerőhiány. Utóbbi a fő oka annak, hogy a folyamatban lévő társasházfejlesztések 14 százalékánál már ki kellett tolni az átadási határidőt - adta hírül az Ígylakunk.hu hírlevele.
Vágólapra másolva!

Az építőipar idén augusztusban produkálta az eddigi legnagyobb növekedést 2017-ben, a termelés közel 37 százalékkal nőtt. A lakásépítéseket is magában foglaló épületépítéseknél 47 százalékos volt a bővülés, a másik alágazatban, az egyéb építményeknél, több mint 24 százalékos.

Több dolognak köszönhető

Az idei növekedés az elemzők szerint több dolognak köszönhető. A tavalyi év viszonylag gyenge volt az építőiparban, így az idei látványos erősödés alacsony bázisról indult. Az uniós projektek és a bejelentett lakásépítések szintén felfele húzták a szektor teljesítményét, és szintén hozzájárult a lendülethez a CSOK program is.

Érdeklődők a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállításon Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szektor jövőbeni teljesítményét meghatározó, hó végi rendelésállomány az épületépítéseknél 22,2, az egyéb építményeknél pedig 134 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az idei növekedés felülmúlta a korábbi várakozásokat, és augusztusban a szektor erősödése elérte nyolcéves csúcsát.

Munkaerőre és kapacitásra lenne szükség

Az idei év egészét tekintve 28 százalékra várják az építőipar növekedését. A fejlesztők arra törekednek, hogy tartsák az új határidőket, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis csak 2020-ig van érvényben a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs a lakásépítésekre. Ha nem változik ez az előírás, akkor utána jóval drágábbak lehetnek az új lakások.

Társasházi lakások épülnek a főváros XI. kerületében: idén erőre kapott a hazai építőipar Forrás: MTI/Jászai Csaba

A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a növekedés gátja a szakember-hiány lehet,

mely elsősorban az alvállalkozói lánc végén működő mikrovállalkozásokat érinti. Ezek ugyanis korlátozottan tudnak részt venni a bérversenyben. A jelenleg futó fejlesztések 14 százalékánál már most ki kellett tolni 1-2 negyedévvel a tervezésnél kitűzött eredeti befejezési határidőt.

Bár az idei adatok roppant kedvezőek a szektorra nézve, a munkaerő- és kapacitáshiány hosszabb távon visszavetheti idén megindult növekedést.