Megújuló energiával ellátottan dolgozhatnak a honatyák Afrikában

Parlament, Ghána
Ghana's President John Dramani Mahama (C, L) delivers his State of the Nation address at the Parliament on February 25, 2014 in Accra, Ghana. The president of resource-rich Ghana, seen as a beacon of democracy in a turbulent region, unveiled economic reforms on February 25, as a free-falling currency sparks frustration over living costs. AFP PHOTO / CHRIS STEIN / AFP PHOTO / Chris Stein
Vágólapra másolva!
A következő év eleje döntő, vélhetően majd az utókor részéről is számon tartott változást hoz egy afrikai ország életébe. Accra városában a legfontosabb állami épületek napenergia-ellátást kapnak, elsőként a Parlament épülete és a Flagstaff House. Ez utóbbi az elnöki rezidencia, illetve a kormány épülete is egyben. A magát az egykori dicsőséges Ashanti Birodalom utódállamának tekintő Ghána a 14. afrikai ország, amely a napenergia hasznosításáról szóló nemzetközi keretszerződést, az International Solar Alliance-t (ISA) ratifikálta.
Vágólapra másolva!

Az Origo is rendszeresen beszámol arról, hogyan bővül a megújuló energia felhasználása a globális világban, valamennyi kontinensen és egyre több országban. Most az afrikai Ghána döntött úgy, hogy a nemzetközi közösség előtt kötelezi el magát a megújuló energiák mellett. Ebben a bejelentés szerint a kormány jó példával kíván elől járni, ezért a legfontosabb kormányzati és középületek ellátását átállítják a napenergiára.

Az accrai törvényhozás is áldását adta az ISA-hoz való ghánai csatlakozásra Forrás: AFP/Chris Stein/Chris Stein

A napra és a vízre épít Ghána

Az ISA annak a 121 országnak és szervezetnek az együttműködését takarja, amelyek a Rák- és a Baktérítő között helyezkednek el, vagy működési területük ezekben az államokban van.

A megállapodáshoz csatlakozók azt vállalják, hogy együttműködnek a napenergia felhasználásának kutatásában, a technológiák fejlesztésében és az azokat hasznosító beruházások megvalósításában.

A ghánai döntést Boakye Agyarko, az ország bánya- és energiaügyekért felelős minisztere jelentette be. A miniszter a Parlament éjszakába nyúló ülésén azt mondta, hogy a megállapodáshoz való csatlakozás a legjobb lépés. Egyrészt csökkenti az ország hagyományos ellátó-hálózatának terhelését, a kormányzatnál közvetlenül jelentkező energiaköltségeket, és más országoknak is jó példát mutathat.

Az ország egyúttal vállalást tett arra is, hogy az energiamixben a megújulók részarányát 10 százalékra emelik 2030-ra, a mostani csekély, 1 százalékos mértékről.

A miniszter azt is mondta, hogy a kormány célja, hogy az országot a napenergiára állítsák át a napközbeni órákra, az éjszakai energiát pedig a vízenergia hasznosításával termeljék meg.

Napenergiát kap jövőre a Flagstaff House, a kormány épülete is Forrás: Wikimedia Commons

Indiai hitelből építkeznek

A hidroenergia hasznosításával egyébként nem áll rosszul Ghána, igaz, néhány évvel ezelőtt nagy botrányt kavart, amikor kiderült, az ezért a területért felelős vállalat súlyos korrupciós ügyektől érintett. Újságírók derítettek fényt arra, hogy a cégnél olyan pénzek tűntek el, melyeket az energiaellátás fejlesztésére kellett volna fordítaniuk.

A napenergiával kapcsolatos vállalásokra India bocsát rendelkezésre 10 milliárd dolláros hitelkeretet, melyből 2 milliárdot az ISA-csatlakozás után, már le is hívhat az ország.

A mostani bejelentés nyomán, 400 megawattos naperőmű építését kezdik meg, de nem akarnak elfeledkezni a vízi erőművekről sem.

A kormány most azt hangsúlyozza, a napenergia mellett újra szeretnék gondolni a vízenergia hasznosításának kérdéseit is.

Ezzel kapcsolatban a miniszter bejelentette, hogy az ország valamennyi vízi energiatermelőjét hibrid termelővé alakítják, hogy a létesítmények a napenergia hasznosítására is képesek legyenek.