Nemzetközi segítség kell az afrikai mezőgazdaság számára

éhezés afrika
May 2015, Jonglei State, South Sudan. Child at countryside. On 20 February 2017, the United Nations declared a famine in parts of former Unity State of South Sudan and warned that it could spread rapidly without further action. The World Food Programme reported that 40% of the South Sudanese population (4.9 million people) needed food urgently and at least 100,000, according to the UN, were in imminent danger of death by starvation. The reports also warned that about 5.5 million people, half of South Sudan's population, are expected to suffer food shortages and insecurity by July 2017. According to Jeremy Hopkins, the South Sudan representative for the UN children's agency, more than 200,000 children are at risk of death from malnutrition in the country. (Photo by Maciej Moskwa/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Idén Akinwumi Adesina, az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke kapta a World Food Prize díjat. A nemzetközi elismerést az 1970-ben Béke Nobel díjat kapott Norman E. Borlaug alapította, és azok munkáját honorálják annak odaítélésével, akik sokat tesznek a világ élelmezésével kapcsolatos problémák megoldásáért. Az idei díjazott úgy véli: Afrikában hatalmas potenciál rejlik, de az ott élők külső segítség nélkül nem tudják kihasználni a területek mezőgazdasági adottságait.
Vágólapra másolva!

Az elsődleges cél az, hogy megszűnjön az a jelenlegi állapot, miszerint a kontinens élelmiszerimport nélkül nem képes megoldani lakosságának ellátását – fejtette ki Akinwumi Adesina, a World Food Prize elismerést idén átvevő díjazott. Szerinte nincs semmilyen leküzdhetetlen oka annak, hogy Afrika végre teljesen önellátó lehessen, és ehhez a hatalmas szavannák jelentik a kulcsot.

Potenciállal nem lehet jóllakni

Az afrikai szavannák nagysága eléri a 600 millió hektárt, ami több mint 60 magyarországnyi területnek felel meg. Ebből hozzávetőlegesen 400 millió hektárt tartanak mezőgazdasági művelésre alkalmasnak, ami óriási, kiaknázatlan lehetőséget jelent.

– mondja Adesina, utalva arra, hogy a kontinens minden valószínűség szerint nemzetközi segítség nélkül nem tudja megoldani a hatalmas területek hasznosítását.

Szerinte egy teljesen új agrokulturális rendszer kialakítására van szükség a sikerhez.

Akinwumi Adesina, az idei World Food Prize díjazott szerint Afrikában a szavannák jelentik az élelmezési problémák megoldásának egyik legfontosabb elemét Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Ez magában foglalja a földfelosztási szisztémák újragondolását, az adók és járulékok kérdését, valamint az innovatív művelési eljárások bevezetését és a mezőgazdasági termények kereskedelmének támogatását.

Afrika ugyanis évente mintegy 35 milliárd dollárt költ élelmiszerek importjára, ami a jelenlegi trendek alapján, 2030-ra 110 milliárd dollárra fog nőni.

Erre pedig nem lenne szükség akkor, ha a kontinensen sikeres mezőgazdasági fordulatot hajtanának végre.

Nemzetközi segítség kell ahhoz, hogy az afrikai szavannák termővé válljanak Forrás: NurPhoto/Maciej Moskwa/NurPhoto/Maciej Moskwa

Brazil és thai példákat kellene követni

Adesina hangsúlyozta, hogy a globális élelmiszertermelés növekedése ellenére, a világon még mindig 700 millió ember él mélyszegénységben, 800 milliót fenyeget az éhínség, vagy krónikus éhezés. Kétmilliárd ember él valamilyen, az életminőségére hatással lévő egészségügyi problémával, és 150 millió, 5 évesnél fiatalabb gyermek alultáplált.

A díjazott szeme előtt a brazil és a thai példa lebeg.

Szerinte Brazíliában és Thaiföldön sincsenek ideális környezeti adottságok a mezőgazdaság számára, különösen a termőterületek tekintetében. Ez a két állam mégis sokat tesz hozzá a globális mezőgazdasági termeléshez.

A World Food Prize díjat azok kapják, akik sokat tesznek a globális élelmiszerproblémák megoldásáért Forrás: Flickr

Adesina úgy gondolja, ha ezekben az országokban sikerült megvalósítani a mezőgazdaság fejlesztését úgy, hogy jelentős élelmiszerexportáló országokká válhattak, akkor ez Afrikában is sikerülhet. Meglátása szerint, ehhez éppúgy

jelentős beruházásokra és politikai akaratra van szükség, mint a két, példaértékűnek tartott államban.

Az idei díjazott az ötödik afrikai származású, aki a díj alapítása óta átvehette azt.