Emelkedtek az ipari termelői árak

Audi, A3, gyártás, Győr,
Készül a győri A3-as
Vágólapra másolva!
Októberben gyorsultak a magyar termelői árak, 4,5 százalékos volt az emelkedés. Ekkora növekedés nem volt az elmúlt egy évben, a legnagyobb drágulás a vegyiparban volt.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az októberre vonatkozó ipari termelő árakat. Ebből kiderül, hogy

az októberi 4,5 százalékkal haladták meg

az egy évvel korábbiakat a szeptemberi 4,1 százalék után.

Az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal nőttek. Júliusban még csak 1,2, augusztusban pedig 2,4 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése.

A belföldi értékesítésben októberben 0,7 százalékkal emelkedtek az árak és 4,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

Ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar termelői árai 1,1 százalékos havi és 5,8 százalékos éves emelkedést mutattak.

Készül a győri A3-as Forrás: ©Stefan Warter/Audi AG/Stefan Warter

A járműgyártás és a gépipar termelői árai belföldre egyformán 1,6 százalékkal voltak magasabbak a tavaly októberinél, a villamosberendezések 7,0 százalékkal drágultak, a számítástechnikai, elektronikai és optikai termékek viszont 5,9 százalékkal olcsóbbak lettek.

A legnagyobb belföldi áremelkedést októberben a vegyipar regisztrálta 14,5 százalékkal,

de tisztes áremelkedést értek el az élelmiszeripari termelő cégek is. A gyógyszeriparban és a gumiiparban átlag alatti 3,3, illetve 3,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak tavaly októberhez mérve.

Összességében a fogyasztási cikkeket előállító ágazatok 4,7 százalékkal tudták emelni belföldi áraikat, a beruházási javak 2,2 százalékkal, az energia 2,8 százalékkal drágult. A további feldolgozásra szánt termékeket előállító termelők 7,2 százalékkal magasabb árakat értek el a tavaly októberieknél.

A forintban számított exportárak 1,1 százalékkal nőttek a múlt hónapban és 4,4 százalékkal egy év alatt. A járműgyártás exportárai 5,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, a számítástechnikai termékek viszont 1,8 százalékkal kevesebbet értek a külpiacokon.

Az élelmiszerek 3,6, a gyógyszerek 3,4 százalékkal drágábban keltek el.

Októberben a forint 0,7 százalékkal volt gyengébb az euróval szemben mint egy évvel azelőtt és 5,6 százalékot erősödött a dollárral szemben.