Rekord készül a stockholmi tőzsdén

svéd ingatlanpiac, 1 person 18th century 19th century Apartment building ARCHITECTURE BOARD BUILDING Day DWELLING EUROPE Gamla Stan HISTORY HORIZONTAL OLD TOWN Outdoors Pedestrian People Scandinavia Stockholm Stockholm County STREET Sweden WOMAN SQU
Sweden, Stockholm, Gamla Stan (Old Town), Kindstugatan street, houses of 18th and 19th century
Vágólapra másolva!
Rekordot állít föl a tervek szerint a stockholmi Nasdaq szerdán, mivel egyetlen nap alatt öt cég is tőzsdére lép. Ez pedig újabb bizonyítékát adja annak, hogy jelenleg mennyire népszerű a svéd piac a vállalatok szemében.
Vágólapra másolva!

Június 21-e nagy napként vonulhat be a svéd tőzsde történelmébe, amennyiben mind az öt vállalat végrehajtja a tervezett tőzsdére lépését – írja a Bloomberg.

A menetrend szerint a B&B Tools leválasztja a Momentum üzletágát, amelyet tőzsdére visz az elsődleges piacnak számító Nasdaq Nordicon, de a Bonesupport részvényeivel is elkezdenek kereskedni. Ezzel egy időben a Sedana Medical és a Fastighets AB Trianon kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) tervez az alternatív Firth North piacon, amely szintén a Nasdaqhoz tartozik. Végül pedig a Quartiers Properties áthelyezi a részvényeit a First North-ra az NGM Nordic MTF piacról.

Noha ezek a vállalatok a magyar közönség számára talán kevéssé ismertek, a nagy nap jelentőségét mutatja, hogy

még soha nem fordult elő, hogy egyetlen nap alatt öt új céget vegyenek listára a Nasdaq Stockholm történetében.

Ráadásul ez egész Európában rekordnak számít – mondta a Nasdaq illetékes szakembere, Adam Kostyal.

Az OMX Stockholm index alakulása Forrás: Investing.com

Nem mellékesen pedig ismét bebizonyosodik, hogy a svéd tőzsde igen erős vonzerővel bír a vállalatok számára. Nem véletlen, hogy az elsődleges Nasdaq Nordic és a Firth North piacokon idén már összesen 60 vállalat jelent meg, és ebből 45 ügylet IPO volt. Ez meghaladja a tavalyi első félévben mért 50-es számot. Tavaly és 2015-ben egyébként 94 és 97 volt az új cégek száma.

Amellett, hogy az alacsony kamatszintek és a gyenge volatilitás, valamint a vonzó vállalati eredmények támogatják a cégeket,

az év jelenlegi időszaka önmagában is vonzó.

Ilyenkor ugyanis a tőzsde némileg megnyugszik a nyári időszakban, mielőtt beköszöntene a forgalmas őszi szezon – tette hozzá Kostyal. Ez utóbbi pedig fokozza az IPO-aktivitást is.

Ezzel együtt úgy tűnik,

igen aktív és ígéretes ősz elé néz a stockholmi tőzsde, ahogy az olyan paraméterek, mint az alacsony kamatszint, támogató környezetet biztosítnak.

Ha pedig ez fennmarad, úgy a 2018-as év is igen jól sikerülhet a mostani kivételes időszak után – hangsúlyozta Kostyal.