Két országon múlhat az olajpiac jövője

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Miközben a világ legnagyobb olajkitermelőit tömörítő OPEC erősítene a kibocsátás-csökkentésről szóló együttműködést, két olyan kulcsfontosságú állam van, amely meghatározhatja az olajpiac jövőjét. És ezek közül egyik sem Oroszország vagy az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

Két jelentős olajexportőr állam sorsa dönthet arról, hogyan alakul az OPEC történelmi egyezsége az olajkitermelés csökkentéséről – mondja Helma Croft, az RBC Capital Markets vezető nyersanyagpiaci stratégája. Az egyik a konfliktusok által erősen sújtott Líbia, a másik pedig az összeomlás szélén álló Venezuela.

Az elemzők szerint az egyezség teljes megvalósításával szembeni egyik legnagyobb akadály, hogy

a szervezet tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábiának és Oroszországnak csak korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy meggyőzze a többieket,

termeljenek kevesebbet – írja a CNBC.

A megállapodás sikerét ezzel együtt az Egyesült Államok fokozódó kínálata is alááshatja, de tovább nehezíti a helyzetet Líbia és Nigéria helyzete, mely államok mentességet élveznek a korlátozások alól.

A kimaradók jövője

Az OPEC már kezdetben is megadta a kimaradás lehetőségét Líbiának, mivel

az észak-afrikai ország még mindig igyekszik helyreállítania az olajkínálatát

az évekig tartó konfliktusokat követően. Mindazonáltal Líbia kibocsátása november – ekkor írták alá az OPEC egyezséget – és június között 50 százalékkal, napi 852 ezer hordóra bővült.

Kockázatos az olajpiaci megállapodás jövője Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Noha Nigéria nemrég egyezett bele abba, hogy felső korlátot fog szabni a jövőbeni kitermelésének, Líbia egyelőre még nem tett ilyen fogadalmat.

Croft ezzel együtt hangsúlyozta, szükség van a két ország bevonására ahhoz, hogy az egész kitermelés-csökkentési terv tovább tudjon haladni.

Az olaj és Venezuela sorsa

Mindeközben Venezuela olajkitermelése nagyjából 13 százalékkal süllyedt ebben az évben, ahogy az ország gazdasági és politikai válsága egyre csak súlyosbodik. Ráadásul

a helyzetet tovább nehezíti, hogy a nemzetközi olajcégek már elkezdték kivonni a dolgozóikat az országból

– tette hozzá Croft.

Ha azonban Venezuela kitermelése tovább csökken, annak komolyabb hatása is lehet az olajpiacra, mivel ez az ország jelentős mennyiségű olajjal látja el az Egyesült Államok Öböl-partvidékének finomítóit. Következésképpen a venezuelai válság fokozódása, és az ebből adódó kínálati hiány akár meg is adhatja a löketet a stagnáló olajárak emelkedéséhez. Ez pedig végső soron az OPEC segítségére lehet.