Már megint beperelték a Tescót

2017.01.25. 12:03

Ismét beperelték a Tescót a mérleghamisítás miatt Nagy-Britanniában. Befektetési alapok egy csoportja azért kér kárpótlást, mert korábban 326 millió fonttal (körülbelül 117 milliárd forinttal) nagyobb nyereséget mutattak ki a könyvelésben a kereskedelmi lánc vezetői. Amikor a csalás kiderült, a részvények ára rengeteget veszített értékéből.

Befektetők újabb perközössége indított pert a Tesco ellen, részvényeik értéke ugyanis sokat vesztett értékéből, miután kitudódott, hogy a brit nagyvállalat meghamisította a mérlegét 2014-ben és

„kreatív könyveléssel" 326 millió fonttal (körülbelül 117 milliárd forinttal) több profitot mutatott ki a valóságosnál.

Amikor a csalás kitudódott, a Tesco-részvények tőzsdei árfolyama meredeken zuhant, összesen 20 százalékot veszített értékéből, így a befektetőket több millió font veszteség érte. A mostani per immár a második négy hónap alatt, értesült a Financial Times. A Manning és Napier amerikai befektetési alap a csalásból származó veszteségei miatt 212 millió dolláros (61 milliárd forint) kártérítést követel a brit üzletlánctól.

Egy Tesco nagyáruház London északi részénForrás: AFP/Leon Neal

Tavaly októberben 124 nagybefektető perelte be a Tescót és több mint 100 millió font (3,6 milliárd forint) kártérítést kértek a részvényeik értékvesztése miatt. Keresetükben arra hivatkoztak, hogy a vállalatvezetők csalása miatt érte kár őket. Az alapok jogi képviselői szerint a befektetőknek joguk van ahhoz, hogy a vállalat közleményeiben foglaltak valóságtartalmában megbízzanak, és az ezekben megadott információk szerint járjanak el a részvények vásárlásakor.

A felperesek szerint a brit kereskedelmi lánc egyértelműen megszegte a tőzsdén jegyzett vállalatokra vonatkozó pénzügyi szabályokat, amikor hamis adatokat adott meg a vállalat teljesítményéről.

Az ügyben a brit Csalásellenes Hivatal három volt Tesco-vezető ellen is eljárást indított a könyvelés meghamisítása és az könyvvizsgáló cég megtévesztése miatt. Az ügyvezető igazgató mellett, a pénzügyi és a kereskedelmi igazgató ellen is eljárás indult, ügyükben még nincs ítélet. Mindhárman tagadják bűnösségüket, a Tesco szerint a mostani per is alaptalan.

Egy londoni Tesco bejáratánálForrás: AFP/Adrian Dennis

Brit lapok emlékeztetnek arra, hogy a 2013-as év is katasztrofálisan alakult a Tesco számára pénzügyi szempontból. Fresh and Easy néven ugyanis új kereskedelmi láncot akartak létrehozni az USA-ban, de a kezdeményezés befuccsolt és több mint egymilliárd fontot vitt el. Ezt a lyukat próbálta a vezetőség később mérleghamisítással befoltozni.