Számos kedvezmény is járhat az évközi évfordulós szerződésekhez

5 És 100 százalék közötti mértékben nőnek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjai
Vágólapra másolva!
2017 első félévében 8,5 százalékkal emelkedett a személyautók kötelező gépjármű- felelősségbiztosításának (KGFB) átlagdíja a 2016. év ugyanazon időszakához képest. Az év végi emelkedés egy hároméves korrekciós folyamat lezárása lehet.
Vágólapra másolva!

A Netrisk.hu adatai szerint idén az első félévében a személyautók KGFB átlagdíja 34 500 forint volt, ami 8,5 százalékkal magasabb 2016 első hat hónapjában mért 31 800 forintos szintnél. Az év eleje óta nem változtak a díjak, bár európai viszonylatban még így is sereghajtónak számítunk. Az Europe Insurance statisztikájában Magyarország az utolsó előtti, a káradatokat vizsgálva azonban vezető helyen áll.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója szerint a növekvő gépjárműforgalom és a személyi sérülésekhez kapcsolódó, gyorsan emelkedő összegű kártérítések miatt megugró kárhányad tette szükségessé a díjak korrekcióját az elmúlt évek rendkívül alacsony szintjéről.

Erős verseny alakult ki a biztosítók között,

köszönhetően a kötelezőt érintő két jogszabályváltozásnak, valamint az új belépők téves üzletpolitikájának, amit csak tovább tetézett néhány cég kivonulása a piacról. Sebestyén szerint, ha a kárkifizetések csökkennek és verseny is van a piacon, akkor tudnak a díjak csökkenni. Ez történt 2009-től 2012-ig tartó időszakban. A biztosítók eddig tudták biztosítani azt a díjbevétel-kárráfordítás arányt, amely még csekély bevételt eredményezett. 2013-ban volt a trendforduló, ekkor kezdődött a díjemelés folyamatos, 2017 kampányidőszakával záruló folyamata.

Mi azt várjuk idén, hogy piaci viszonylatban az átlagdíj a 33-34 ezres sávban mozog majd, aztán a következő években a kárinfláció, illetve a káradatok alakulását fogja a piac lekövetni. A következő években is lehet némi emelkedés, de az sokkal szofisztikáltabban fog megnyilvánulni, mint az előző években"- nyilatkozta az Origónak Sebestyén László.

Forrás: Thinkstock

Az összes KGFB-kötést nézve, idén már az érintett ügyfelek közel kétharmadának lesz évközi évfordulós a szerződése. Az autósok jelentős része már tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait, ezt támasztja alá az is, hogy az év első felében a Netrisk.hu portálon kezdeményezett összes kötelező szerződés 35 százaléka volt évfordulós váltás.

Biztosítóváltáskor elsődleges szempont az ár, de az online alkusz portálon kötött olcsóbb alapbiztosítás mellett az ügyfelek mintegy 64 százaléka további olyan kiegészítő biztosítást is kötött, amelyek számukra szükségesek,

mint pl. Budapesten a kátyúkár, vidéken, hegyvidéken pedig a vad- és szélvédőkár.

A szerződést kötők körülbelül 20 százaléka nem a legolcsóbb ajánlatot választja, mert fontosnak tartja a biztosító márkamegítélését, esetleges múltbeli pozitív tapasztalatból építkezik, vagy az adott biztosítónál már meglévő szerződéssel rendelkezik, amire együttkötési kedvezmény is járhat.

A biztosítók számos további díjkedvezményt kínálnak, amelyek összességében akár harmadával is csökkenthetik az adott autóra vonatkozó fizetendő díjat.

Többségük egyaránt kedvezményt ad az elektronikus kommunikációra, egyösszegű éves, illetve bankkártyás befizetésre, de létezik gyermekkedvezmény és kármentességi kedvezmény is.

Biztosítók szerint vizsgálva az évközi kötelező szerződéseket, az idei szezon eddigi nyertesei

az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer, együttesen az új szerződések 79 százalékát szerezték meg.

Miközben egyes biztosítók mind az év végi kampányban, mind az évközi időszakban a topon szerepelnek, mások, pl. az Aegon és az Allianz is, már az autósok 66 százalékát érintő évközi időszakra koncentrálnak.