Az MNB igazgatója szerint számos előnye lenne pénzforgalmi szempontból a digitális jegybankpénz megteremtésének. Többek között nem jelentének gondot a lakosságnak a bankcsődök. Bartha Lajos szerint azonban az elektronikus fizetés még nem eléggé elterjedt hazánkban.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Budapesti Corvinus Egyetemen beszélt arról, hogy milyen előnyökkel járna a digitális jegybankpénz megteremtése. Mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a digitális pénz olcsóbb lenne, Magyarországon a pénzforgalom mintegy 80 százaléka még mindig készpénzben történik.

illusztrációForrás: MTI/Róka László

A digitális jegybankpénz előnyei közé sorolta, hogy például a lakossági megtakarítások jelentős részének áttételével digitális pénzbe, az állampapírokhoz képest jóval olcsóbbá tenné a finanszírozást. Bartha Lajos elmondta azt is, hogy a digitális jegybankpénz bevezetéséhez, kezeléséhez több megoldásban lehet gondolkodni.

Az egyik ilyen elképzelés szerint a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne. Az azzal járó valamennyi, jelenleg a bankok által végzett szolgáltatást ki kellene építenie és meg kellene felelnie azoknak a bankokkal szemben támasztott követelményeknek ( így például valós idejű tranzakció-kezelés, pénzmosás elleni védelem, vagy az ügyfélazonosítás), amelyeket ma szabályozó intézményként pont az MNB ír elő a kereskedelmi bankoknak.

illusztrációFotó: Adrián Zoltán - Origo

Bartha Lajos megjegyezte, hogy a központosított  pénzforgalmi számlavezetés a bankok közti konkurenciát, a közöttük meglevő innovációs versenyt is mérsékelné, ez azonban ellentétes lehet az ügyfelek érdekeivel.

Felhívta rá a figyelmet, hogy amennyiben az MNB nem vezetne számlát, csak megteremtené a digitális pénz használatának valamilyen lehetőségét azzal, hogy az ezt választó ügyfelek valamilyen eszközre transzformálhassák át a pénzüket, abban az esetben nem tudnák azonosítani a felhasználót, és így lényegében a készpénz szintjére vinné le a biztonságot. Ezzel együtt a pénz tulajdonosának anonimitása megmaradna, de ha az elektronikus pénzt tároló eszközt elvesztené a tulajdonosa, nem lehetne újra visszaszerezni