Nem kellett senkinek a legnagyobb orosz gyémánt

dynasty diamond
A close-up view of the main 51.38-carat round-cut diamond, the Dynasty, from Russian diamond miner Alrosa’s Dynasty polished diamonds collection in Moscow on August 3, 2017. The collection of five polished stones was manufactured from a 179-carat Romanovs rough diamond, extracted at the company’s Nyurbinskaya kimberlite pipe in Russia's far northeast region of Yakutia in 2015. Alrosa plans to sell the whole collection in one set at a special online auction in November with the starting price not less than $10 million, according to the company’s CEO Ivanov. / AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Orosz bányászok két éve egy óriási nyers gyémántot találtak Szibériában. A kőből később megszületett minden idők legnagyobb orosz csiszolású gyémántja, amelynek árverését tartották a héten. De hiába a rendkívüli méret és minőség, a drágakő nem talált gazdára.
Vágólapra másolva!

Óriási reményekkel várta a november végi árverést az Alrosa nevű gyémántbányász társaság, ahol az öt darabból álló gyémántkollekciójuk árverését tartották.

Az öt drágakő közül a legdrágább a Dynasty nevű gyémánt 51,38 karátos.

Ez a valaha volt legnagyobb orosz gyémánt. A nyers, 179 karátos gyémántot Jakutföldön bányászták 2015-ben, majd ebből metszették a rekord nagyságú ékkövet.

A Dynasty gyémánt Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az 57 fazettából (oldalból) álló gyémánt háromszorosan is kiváló minősítést kapott, ugyanis három tényezőben (csiszolás, szimmetria és vágás) is a legmagasabb értékelést kapta.

Emellett a gyémánt tisztasága majdnem tökéletes, ugyanis a VVS1 jelölést kapta, ami azt jelenti, hogy

Különleges minőségű és méretű Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A gyémánt ritkaságát jól jelzi, hogy

a gyémántok kevesebb mint 1 százaléka rendelkezik hasonló karakterisztikával.

Azonban hiába a rendkívüli méret, minőség és a 130 regisztrált résztvevő, nem sikerült eladni az online árverésen a gyémántot - írja a Bloomberg.

Új árverés kell Forrás: AFP/Sputnik/Maksim Blinov

Az Alrosa tulajdonosa minimum 10 millió dollárt szeretett volna kapni a teljes kollekcióért, azonban csak a másik négy orosz családról (Seremetyev, Juszupov, Orlov és Voroncov) elnevezett kő talált gazdára.

A kudarc miatt vélhetően újabb, immáron önálló aukciót tartanak a Dynasty gyémántnak.

Múlt héten egy másik árverést is volt, a 14,93 karátos Pink Promise rózsaszín gyémánt 32 millió dollárért talált gazdára a Christie's árverésén.

A Pink Promise egy gyűrűben Forrás: AFP/Anthony Wallace

Bár a cikkben szereplő gyémántok is különlegesek, de az elmúlt héten mégis leginkább mindenki Harry herceg menyasszonyának különleges jegygyűrűjéről beszélt, amelynek még az árát is szinte lehetetlen megmondani.