Már a kkv-k is fizethetnek mobiltelefonnal

telefonos bankolás bakkártya, mobil fizetés, mobil bank, mobiltelefon pénz
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben jelentősen megváltozott a mobilfizetési piac. Korábban elsősorban parkolásra és autópálya-matrica vásárlásra használhatták a vállalkozók az SMS alapú mobilfizetési megoldásokat, ma viszont már két banknál is fizethetnek bankkártya helyett mobillal a vállalkozók, anyagbeszerzők.
Vágólapra másolva!

A Gránit Bank volt az első Európában, amelyik még tavaly megnyitotta a lehetőséget a SIM kártyától független mobilfizetésre. A vállalkozók és a lakossági ügyfelek is pár másodperc alatt bedigitalizálhatják a meglévő bankkártyáikat

a mobiltelefonjukba és attól kezdve itthon és külföldön bankkártya helyett a mobiltelefonjukkal fizethetnek

azokon az elfogadóhelyeken, amelyeken az érintéses fizetés elérhető.

A vállalkozók számára mobilfizetést nyújtó második bank idén novemberben a K&H lett, melynek mobiltelefonos fizetési megoldásába, a K&H mobiltárcába az elmúlt egy hónapban 10 ezernél is több vállalkozói és lakossági kártyát regisztráltak az ügyfelek, és több mint 35 ezer fizetéses tranzakciót hajtottak végre okostelefonjaikkal.

A K&H felmérése szerint a mobiltelefonon keresztüli kártyás fizetés éves szinten több 1000 milliárd forintos piac.

Mobilbank Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

A hivatalos jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben 191 millió tranzakció történt 3068 milliárd forint értékben, ez pedig 2014 első negyedévéhez képest 82, illetve 53 százalékos növekedést jelent. A K&H-nál ráadásul ezt meghaladó növekedés történt: a tranzakciók száma 111 százalékkal 17,4 millióra, a tranzakciók összege pedig

68 százalékkal 333,4 milliárd forintra emelkedett a tárgyidőszakban.

Míg a GRÁNIT Banknál a mobiltelefont pontosan ugyanúgy használhatjuk fizetésre, mint a bankkártyát, addig a K&H megoldása esetében 5 ezer forint feletti vásárlásnál a POS terminál helyett a mobiltelefonon kell beírni a hitelesítő kódot, így ha e nélkül érintjük oda a telefont a terminálhoz, akkor a kód megadása után másodszor is érinteni kell. Mindkét megoldáshoz NFC képes okostelefonra van szükség. A mobilfizetés és a digitalizált bankkártya egyik banknál sem kerül többletköltségbe.