Jessica Alba és még 9 nő, aki több milliárd dolláros startupot alapított

Jessica Alba
Vágólapra másolva!
Nanotechnológiai vállalat, genetikai térképkészítő, ékszertervező és fantázia sportokkal foglalkozó startupok is szerepelnek a listán – és mindben két dolog a közös, több milliárd dollárt érnek, és nők alapították őket.
Vágólapra másolva!

Houzz – értéke 2,3 milliárd dollár

A Houzzt Addi Tatarko, és férje Alon Cohen alapították, mert saját lakásfelújításuk során nehezen találtak maguknak építészt, tervezőt, és inspirációt.

A 2009-ben alapított amerikai székhelyű cég weboldala (majd 2010-től kiadott applikációja) olyan képeket tartalmaz, ami inspirálja a lakberendezőket, dekoratőröket, valamint információkat tartalmaz, aminek köszönhetően könnyedén megtalálhatóak a hozzáértő építési szakemberek.

A Houzznak 40 millió felhasználója van, a cégnek pedig Tatarko a vezérigazgatója.

Quanergy Systems – értéke 1,6 milliárd dollár

Tianyue Yu a Quanergy Systems társalapítója, a cég fejlesztette ki a háromdimenziós érzékelési technológiát az önvezető autók számára.

Yu két diplomával is rendelkezik, az elsőt a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem vegyészmérnöki karát szerezte, utána pedig a Cornell Egyetemen fejezte be doktori képzését a nanotechnológiák területén.

A cég 15 szabadalmat birtokol az érzékelés és a nanotechnológia körében,

valamint az MIT Műszaki Egyetem Technology Review magazinja az egyik legokosabb vállalatnak nevezte 2017-ben.

The Honest Company – értéke 1,6 milliárd dollár

Jessica Alba színésznő alapította a nem toxikus termékeket előállító céget, miután terhesen szembesült azzal, hogy a háztartási és babatermékek mennyi mérgező anyagot tartalmaznak. És mivel nem talált alternatív megoldásokat felvonultató céget, alapított egyet.

Jessica Alba Forrás: WallDevil

A cég 2015-ben botrányba keveredett, mert egy újraforgalmazott napvédő krémet a vásárlók nem tartottak hatékonynak – a cég állítja, hogy a krém fényvédő hatása megfelelő volt.

Ugyanakkor a The Honest Company 2017-ben 1,6 millió dollárt fizetett ki, hogy rendezzen egy pert, mivel megtévesztette a fogyasztókat a mosószereivel – a cég tagadta a jogsértést.

Medallia – értéke 1,2 milliárd dollár

2001-ben alapította Amy Pressman a Medalliát, amely olyan szoftvereket értékesít, amivel a vállalatok képesek figyelemmel kísérni az ügyfeleik visszajelzését.

Pressman a Harvardon tanult történelmet, majd önkéntesként csatlakozott a Békehadtesthez Hondurasban, ezután a Goldman Sachsnál, majd a Capitol Hillnél helyezkedett el.

Nextdoor – értéke 1,1 milliárd dollár

Sarah Leary egy massachusettsi kisvárosban nőtt fel, ahol mindenki ismer mindenkit. Felnőttként szembesült vele, hogy az emberek elvesztették a helyi közösségi érzést, és ez indította el vállalkozását.

Sarah Leary Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Egy olyan privát közösségi hálózatot hozott létre, ahol a szomszédok kapcsolódhatnak össze, bébiszittert lehet keresni, vagy éppen találkozót szervezni.

A hálózat azóta 160 ezer főre duzzadt, és használják az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, valamint Hollandiában is.

A lista a következő oldalon folytatódik