Ezek tartják majd lázban a befektetőket 2018-ban

Facebook Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the F8 summit in San Francisco, California, on March 25, 2015. Zuckerberg introduced a new messenger platform at the event. AFP PHOTO/JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Bár ebben az évben téli olimpiát és labdarúgó-világbajnokságot is rendeznek, a piaci szereplőknek várhatóan ezek mellett lesz mire figyelniük a szurkolással párhuzamosan. A politikai bizonytalanságok és a globális növekedés ugyanis egyaránt tartogatnak izgalmakat 2018-ra.
Vágólapra másolva!

A tavalyi nyugalom után némileg idegesebb év jöhet a piacokon. A befektetők a nagy sportesemények mellett ugyanis várhatóan kiemelt figyelmet szentelnek majd az észak-koreai fejleményeknek, a brexittel összefüggő tárgyalásoknak, a kínai gazdasági reformnak, valamint az Egyesült Államokban esedékes „félidős" választásoknak is.

Jóllehet számos fontos tényezőt kell észben tartani, a CNBC megnézte azt a három globális témát, amely kiemelt hatást gyakorolhat a pénzügyi piacokon 2018-ban.

A technológia és a politika harca

Bár a monetáris politikai fejlemények, az olajár vagy a geopolitikai kockázatok mellett ez a téma általában kevesebb figyelmet kap,

a technológiai óriásvállalatok és a szabályozó hatóságok kapcsolata igen érdekesen alakulhat 2018-ban.

A következő hónapokban ugyanis az állami szabályozók egyre nagyobb figyelmet fordíthatnak az olyan gigászokra, mint a Facebook, a Google vagy az Amazon – mondta egy interjúban Daniel Franklin, a The Economist szerkesztője.

Küzdelmes évük lehet a technológiai óriásoknak Forrás: AFP/Josh Edelson

Ezek a cégek ugyanis mára aggasztóan nagyok lettek, az adatkezelési módszereik pedig nem mindenki számára szimpatikusak. Nem véletlen, hogy számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a platformjaik felhasználhatók-e politikai célokra – tette hozzá Franklin. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy több amerikai vállalat tart fenn székhelyeket az Európai Unión belül a kedvezőbb adózásai feltételek miatt.

Miközben Franklin szerint a technológiai óriások és a politika viszonya az USA-ban és az EU-ban egyaránt izgalmasan alakulhat, az öreg kontinensen

a cégeknek szembe kell nézniük az Unió új általános adatvédelmi rendeletével (GDPR) is.

Ennek célja, hogy harmonizálja az adatvédelmi jogszabályokat az Unión belül. A GDPR szándéka szerint nagyobb nyomást helyezne a vállalatokra annak érdekében, hogy átláthatóbbak legyenek a tartalmak forrásai és valóságtartalmai. Ha pedig valaki nem felel meg a szabályozásnak, az súlyos büntetésre számíthat. Ez lehet akár 20 millió euró is, illetve a globális forgalom 4 százalékának megfelelő összeg – attól függően, melyik érték a magasabb.

A globális növekedés

A döntő kérdés feltehetően az lesz 2018-ban, hogy folytatódik-e a világgazdaság növekedése. A UBS elemzőinek válasza az, hogy igen. A legnagyobb svájci bank kutatói úgy számolnak, hogy az amerikai és az európai laza pénzügyi feltételek utáni kiigazítások jelentős része már mögöttünk van, vagyis bőven van még tér a globális növekedés előtt.

A UBS közgazdászai szerint

a világgazdasági növekedés 3,8 százalékos lehet 2018-ban, ami megfelel az idei bővülés mértékének

– ráadásul a legtöbb ország gazdasága részt is tud venni majd a növekedésben.

Ezzel párhuzamosan a PwC prognózisa szerint 3,7 százalékon tetőzhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a vártnál erősebb ciklikus talpra állásnak az eurózónában, illetve az amerikai gazdaság lendületes izmosodásának.

Trump és Macron – világnézetek csatája?

Az idei naptári évben összecsaphat egymással két ellentétes világnézet a globális gazdaság terepén – mondja a The Economist szerkesztője. Franklin szerint

ezt a két álláspontot Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök testesíti meg.

Míg Trump elsősorban az Egyesült Államok belső érdekeit helyezi politikájának előterébe és alapvetően befelé tekint, Macron meghirdetett egy újfajta globalizációpárti projektet, amelynek alapvető célja, hogy támogassa a versenyt és a vállalkozásokat, miközben elvileg megvédené az ezzel nehéz helyzetbe kerülő dolgozókat is – mondja Franklin.

Trump a kritikák ellenére is megfelelt a piaci elvásároknak Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Bár Trump politikáját sokan kritizálták az elmúlti időszakban, a pénzügyi piacok végső soron pozitívan értékelték az amerikai elnök döntéseit, különösen az adóreformját, illetve a szabályozások enyhítésével kapcsolatos terveket. Ezzel együtt Macron igen kemény kritikákat kapott Franciaországban, elsősorban a szakszervezetekkel kiélesedő konfliktusai miatt.

Következésképpen a két világnézet összecsapása egyáltalán nem egyértelmű, az eredmény pedig igencsak kérdéses. Tekintve, hogy Trump és Macron egyaránt üzlet- és tőkebarát politikát folytat, valójában

az sem teljesen világos, hogy piaci és befektetői szempontból beszélhetünk-e egyáltalán „csatáról".

Mindazonáltal a globalizációról folyó vita idén mindenképpen érdekes irányokat vehet, ha a két szereplő közti különbségek kiéleződnének.