Komoly üzletág épült az iskolai lövöldözések utóhatásaira

golyóálló hátizsák
SALT LAKE CITY, UT - DECEMBER 21: A book and the back of a child's backpack are displayed with the effects of bullets that were shot through it without Amendment II's Rynohide CNT Shield on December 21, 2012 in Salt Lake City, Utah. Their orders for the bulletproof shield have gone up dramatically since the school shooting in Connecticut last week. (Photo by George Frey/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Külön szektorrá nőtte ki magát az utóbbi években az iskolai biztonság kérdése a gazdaságon belül az Egyesült Államokban. A tágan értelmezett fogalom szerint, csak idén már 18 iskolai lövöldözés volt az országban, 2013 óta számuk elérte a 291-et. A szomorú események érzékelhető gazdasági hatással is bírnak, ám nem csak a biztonsági eszközök forgalma nő meg egy-egy eset után.
Vágólapra másolva!

Az iskolák és a campusok biztonságosabbá tételét vállaló cégek számának növekedése, a golyóálló iskolatáskák és más kiegészítők eladási számainak emelkedése – csak két jellemző gazdasági vonatkozása az USA-ban az elmúlt években történt iskolai lövöldözéseknek. Van azonban még valami, ami legalább olyan jól fogy ilyenkor, mint a biztonsági eszközök.

Dollármilliárdos üzlet

Megugrik a biztonsági eszközök, különösen a golyóálló betéttel ellátott hátizsákok és iskolai táblák forgalma egy-egy iskolai lövöldözés után az Egyesült Államokban. Ezzel egyidejűleg,

mind több intézmény veszi igénybe biztonsági cégek szolgáltatásait.

Beléptető kapuk telepítése, golyóálló ablakok beszerelése, a tanárok tréningezése a vészhelyzetek kezelésére és a diákok menekítésére, állandó fegyveres biztonsági őrség megszervezése az intézményben, az iskolabuszok megerősítése: ezek a legjellemzőbb szolgáltatások, amelyeket az oktatási intézmények ilyenkor megrendelnek.

A legutóbbi iskolai mészárlás a floridai Parkland középiskolájában történt Forrás: AFP/Anadolu Agency/Carlos Miller

A The Guardian a néhány napja történt floridai tragédia kapcsán beszámol arról, csak a biztonsági felszerelések eladásai

2,68 milliárd dolláros forgalmat generáltak 2017-ben az Egyesült Államokban.

Ez több mint 700 milliárd forint. A legjobban tavaly is a hátizsákok fogytak.

A lövöldözések után megugrik a golyóálló hátizsákok forgalma Forrás: Getty Images/George Frey

Néhány éve külön szakkönyv is megjelent, amelyet egy biztonsági szakértő írt, és arról szól, hogy miként tehetők biztonságosabbá az oktatási intézmények

A biztonság tágan értelmezett kérdése egyébként egyesek szerint ki kellene hogy terjedjen a természeti vagy egyéb katasztrófák eseteire is, ahogy például az OECD kezeli a kérdést.

Mindenesetre az amerikai szövetségi kormányzatnak is sokba került az, hogy növelni kellett a rendőri jelenlétet az oktatási intézményeknél. 2013-ban 45 millió dollárt szavazott meg erre a Kongresszus,

az azóta eltelt években a számla több száz millió dollárra nőtt.

Az üzlet virágzásának nem mindenki örül. Többen kifogásolják, hogy ezeknek a sokkoló eseményeknek az utóhatásaiból egyesek komoly bevételre tesznek szert. Mások ugyanakkor azzal érvelnek, érthető és elfogadható, ha az iskolák és az aggódó szülők nem sajnálnak áldozni azért, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban legyenek.

A fegyver is jól fogy

A biztonsági eszközök mellett, a fegyverértékesítés is megugrik egy-egy lövöldözés után. Sokan ugyanis úgy gondolják, joguk van ahhoz, hogy akár fegyverrel is megvédjék magukat egy támadás esetén, ebbe pedig beletartozik a fegyvertartás kérdése.

Hatalmas üzletté nőtte ki magát az iskolai biztonság (illusztráció) Forrás: Pixabay

Különösen jól fogy ilyenkor az AR-15-ös félautomata, amelynek kelendőségére a Time ebben a cikkében próbál magyarázatot találni. A mostani floridai ámokfutó is ilyen típusú fegyverrel követte el tettét. Bár a hozzájutást 2015-ben némileg korlátozták, beszerzése viszonylag most is egyszerűen megoldható, és számos kiegészítő kapható hozzá.

Bárhogy is alakuljon a közelebbi és a távolabbi jövőben az iskolai tragédiák után a fegyvertartás kapcsán mindig felerősödő vita az Egyesült Államokban,

mind a fegyverértékesítések, mind a biztonsági eszközök eladásai, komoly üzletet jelentenek.

Mindkét termékcsoport értékesítési volumenét, a további lövöldözésektől való félelem, illetve azok megelőzésének vágya növeli.