Indiában mindent tarol a palackozott vizek piaca

Gangesz, India
Indian devotees bathe on the banks of the river Ganges at sunrise during Diwali, the Festival of Lights, in Haridwar on October 30, 2016. The Hindu Festival of Lights, Diwali marks the homecoming of the god Lord Ram after vanquishing the demon king Ravana, and symbolises taking people from darkness to light in the victory of good over evil. / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Indiában rengeteg ember nem jut napi szinten, tiszta, szűrt ivóvízhez. A jelenséget palackozott vízzel próbálják megoldani az ázsiai országban, igaz ez inkább a tehetősebb rétegekhez jut el. A szektor tavaly 20 százalékkal bővült.
Vágólapra másolva!

India lakosságának jelentős részének nincs hozzáférése napi szinten a tiszta ivóvízhez. A probléma a Livemint oldal szerint

163,1 millió embert érint.

Ez nagyságrendileg annyi, mint Franciaország, Németország és Hollandia lakossága együttesen.

Nem csoda tehát, hogy nagy a keletje a palackozott és az ásványvizeknek az országban, és a szektor robbanásszerűen nő.

Az indiai palackozott vizek piaca 2017-ben 19 százalékkal bővült.

Sok embernek nem jut ivóvíz Indiában Forrás: AFP/Dominique Faget

Az emelkedés mögött több tényező is áll. Egyfelől az emberek fizetése egyre nagyobb, ami a kereslet megugrásához vezet. Emellett egészségügyi megfontolásból is egyre többen vesznek palackozott ásványvizet.

2012 és 2017 között összesen 1,38 milliárd dollár értékben adtak el palackozott vizet az országban,

a növekvő keresletnek köszönhetően az eladások 184 százalékkal bővültek.

Jól mutatja a szektor sikerét, hogy a szénsavas üdítők emelkedése ettől jócskán elmaradt, igaz ott is jelentős 56 százalékos volt az emelkedés.

A lap megemlíti, hogy többségében olyan magasabb jövedelmű városi családok a felvásárlók, akik korlátozottan férnek hozzá a vízhez.

A palackozott víznek segít az is, hogy egészségügyi megfontolásból

az indiai kormány magasabb adókulccsal terhelte meg a cukros italokat.

Azonban a palackozott víznek is lehetnek egészségre káros hatásai, egy New York-i kutatás ugyanis kimutatta, hogy a vízben megtalálhatóak műanyagrészecskék. Ezek ellenére az Euromonitor becslése további 20 százalékos bővülést jósol a következő öt évben.