Ön hány napot bírna ki e-mail nélkül?

This is so embarrassing! Wireless Technology Real People Unrecognizable Person Student University Student Text Messaging Young Women Women Females Copy Space Youth Culture Obscured Face E-Mail Message 20-29 Years Young Adult Adult Typing Standing Looking
Cropped shot of a university student covering her face
Vágólapra másolva!
Egyszer csak leáll az e-mail szerver. Nem lehet se küldeni, sem fogadni, a beérkező e-mailek pedig elvesznek. Ha nincs adatmentés, a múltbeli összes levél is elveszhet. Ismerős helyzet, vagy legalábbis tart tőle?
Vágólapra másolva!

A Novell szakértői a katasztrófa utáni helyreállítás fontosságára figyelmeztetnek a Computerworld.hu-n megjelent cikkben.

A levelező rendszer leállása egyes részlegeket komolyabban, másokat kevésbé érint a cégen belül.

Arra az esetre, ha beütne a baj, célszerű egy vészforgatókönyvet készíteni, hogy egyrészt hogyan lehet visszaállítani a levelezést, másrészt addig is, amíg nem működik, hogyan dolgozzon a cég.

A Computerworld cikke számítást is bemutat arra az esetre, hogy egy ilyen kimaradás kárát hogyan lehet pénzben kiszámítani, de vannak pénzben fel nem mérhető károk is, például amikor az e-mail ügyfélszolgálat nem működik vagy bizonyos Facebook bejegyzésekről a cég nem kap riasztást e-mailben.

A kár költsége mellett természetesen számolni kell a helyreállítással kapcsolatos költségekkel is, ha az egy hardver meghibásodása miatt történt vagy külső szakértő bevonása szükséges a javításhoz.

Ha már beütött a baj, akkor sokszor nincs mit tenni, ezért a védelemről előre kell gondoskodni Forrás: Getty Images/PeopleImages.com - #1414556/Daniel Laflor

A Novell szakértői két fontos teendőt jelöltek meg: a lehető leghamarabb pótolni kell a leállás alatt érkezett leveleket, továbbá újra működőképessé kell tenni az e-mailek küldését és fogadását.

Ezekre a feladatokra bár vannak specializált megoldások, a legmegfelelőbb azonban, ha maga a levelezőrendszer rendelkezik valamilyen beépített védelemmel, mely egyszerűen képes egy tartalék környezet felállítására a legutóbbi mentés adataival. Az elsődleges rendszer megjavítását követően a kiesés alatt érkezett és küldött levelek átmásolódnak a tartalék környezetből, így a munkatársak észrevétlenül folytathatják a munkájukat, miután az elsődleges környezet helyreállt.

A tartalék környezet kis helyigényű, a biztonsági mentések pedig a cég saját szerverén vagy felhőben, illetve vegyesen is tárolható.

Utóbbinak az az előnye, hogy akkor is gyorsan helyreállítható a levelezőrendszer, ha a vállalat szervere mondjuk egy természeti csapás vagy egy komolyabb műszaki meghibásodás miatt leáll.

Sőt, a tartalék rendszer abban is segíthet, hogy a felhasználók saját maguk is vissza tudjanak nyerni egy kitörölt e-mailt vagy csatolást.