A hongkongi golfautó többe kerül, mint egy Tesla vagy egy Porsche

Mercedes golfautó
Archivnummer: D308015
Vágólapra másolva!
A 2 millió hongkongi dollár értékű (64 millió forint) golfautó ára vetekszik a Tesla Model S és a Porsche Boxster kocsik árával, mégis hihetetlen népszerű lett a miniállam egyik szegletében, Discovery Bay-ben. Ráadásul ezzel a járművel nemcsak könnyebb a közlekedés, hanem még befektetésnek sem utolsó.
Vágólapra másolva!

A hongkongi Discovery Bay-en - hatóságilag tiltott, így - nem lehet hagyományos kocsival furikázni, ezért fordultak az itt lakók az elektromos golfautó felé, amit szinte mindenki vezet, lehet az üzletember, aki egy tárgyalásra igyekszik, vagy egy nyugdíjas, aki bevásárolni megy. Ráadásul a helyi Közlekedési Minisztérium mindössze 500 golfautó használatára adott ki engedélyt.

Illusztráció Forrás: Daimler AG

A felháborítóan magasnak tűnő árak azonban egyáltalán nem furcsák a városban. Ázsia pénzügyi központja listavezető például a magas ingatlanáraival, így egyáltalán nem meglepő, hogy a helybéliek nem megszokott befektetési formákat választanak.

Egy 2016-os felmérés szerint több mint 20 ezer ember él Discovery Bay-ben, amely 30 percnyi kompútra van Hongkong belvárosától. Területén pedig rengeteg a teniszpálya, a tengerparti étterem, és a luxuslakóház.

– nyilatkozta Bill Chan, a Century 21 Newcourt Realty ingatlanügynökség igazgatója a Bloombergnek.

Illusztráció Forrás: Daimler AG

Ugyan egy ilyen járművet nagyjából 10 ezer dollárért (2,5 millió forint) lehet megkapni az Egyesült Államokban,

viszont Hongkongban az engedélyek azok, amik igazán megemelik az árát, ráadásul csak olyan ember kaphat, aki rendelkezik saját ingatlannal.

Ezért is fektetnek a golfautóba, hiszen pofátlanul magas áron lehet utána bérbe adni azoknak, akik valami miatt nem kapnak engedélyt, viszont a területen kell rendszeresen közlekedniük.

A golfautók pedig vonzzák a vevőket, mivel a hongkongi ingatlanpiacon nem sok mindent lehet vásárolni 2 millió hongkongi dollárért. A Discovery Bay-i magánlakások ugyanis jelenleg 8 millió (256 millió forint) és 80 millió hongkongi dollár (2,5 milliárd forint) között mozognak – mondta Denis Ma, a Jones Lang LaSalle cég kutatási vezetője.