Nyereséges lehet a Tesla a cég vezetője szerint

Tesla, töltő
Tesla electric cars are being charged at the world's largest Supercharger station of Tesla inside an underground parking garage in Pudong district, Shanghai, China, 24 October 2017. The world's largest super charging station of Tesla was put into use in Pudong district, Shanghai, China, 24 October 2017. It will open 24 hours every day and will be incredibly powerful to charge 50 vehicles at once, with a peak power output of more than three megawatts. It's the company's 17th station in Shanghai, and they reportedly plan to install 1,000 Superchargers in China by 2017's end. With the launch of the new station, Tesla now has 1,032 Supercharger stations around the world with more than 7,300 Superchargers.
Vágólapra másolva!
Az elektromos autókat és energiatároló berendezéseket gyártó amerikai Tesla Inc. az idei harmadik vagy negyedik negyedévben nyereségessé válik és már nincs szüksége befektetők újabb pénzére – jelentette ki Elon Musk, a cég vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A 15 éve működő Tesla még egyszer sem zárt nyereséges évet. A tavalyi negyedik negyedévet pedig története legnagyobb, 675 millió dolláros veszteségével fejezte be.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Bai Kelin

Elon Musk azután beszélt arról, hogy már nincs szüksége befektetők újabb pénzére, hogy a Wall Streeten nemrég felerősödött vélekedések szerint a Teslának újra ki kell lépnie a tőkepiacokra, hogy pótlólagos pénzek felvételével finanszírozni tudja a Model 3 gyártásának a felfuttatását.

A The Economist című gazdasági lap úgy értésült, hogy a Teslának 2,5-3 milliárd dollár új forrásra lesz szüksége.

Elemzői számítások szerint a refinanszírozással kapcsolatos kockázat mindaddig magas marad, amíg a Tesla nem lesz képes folyamatosan heti 10 ezer darabot gyártani a Model 3 autóból. Ettől a céltól pedig még igen messze áll a cég.

Elon Musk is elismerte pénteken a CBS amerikai tévécsatorna egyik műsorában, hogy jelenleg heti 2 ezer Model 3 készül a tervezett 2.500 helyett.

Elemzők egy része szerint kétséges, hogy a cég terveinek megfelelően a következő három hónapban heti 5 ezerre sikerülne feltornászni a Model 3 gyártását.

Elon Musk Forrás: AFP/Susana Bates

Márciusban a Moody's nemzetközi hitelminősítő a Tesla adósi besorolását az addig is már befektetésre nem ajánlott, "B2"-ről "B3"-ra rontotta, amit azzal indokolt, hogy a Model 3 autókból jóval kevesebb készül a tervezettnél.