Mostantól az Ön cégét is ingyen segíti az állam a digitális átállásban

Modern Vállalkozások Programja 2018
A Vállalkozzdigitálisan.hu bemutató videójának egyik képkockája - a gépeket már egy tabletről irányítja a szakember
Vágólapra másolva!
A magánéletünkben már megszoktuk, hogy ha elromlik valami a lakásunkban, a céges telefonkönyv helyett az interneten keresünk szerelőt. Ha eladunk vagy veszünk valamit, az apróhirdetési újság helyett már azt is a neten tesszük. Sőt állást, hitelt, de még társat is az online térben keresünk. Míg a magánéletünkben tehát jórészt már megoldottuk a digitális átállást, addig a vállalkozások esetében még mindig nagy a lemaradás. Az állam két évvel ezelőtt indította el a sokrétű Modern Vállalkozások Programját a hazai vállalkozók digitális felzárkóztatása érdekében, amelyhez mostantól bármely magyar vállalkozás díjmentesen csatlakozhat, a csatlakozásért cserébe pedig anyagi előnyökhöz juthat.
Vágólapra másolva!

Kevés olyan kihívás érte az emberiséget, mint az internet, melynek bár 1970-ig vezethetők vissza a gyökerei, mai formájában (www, azaz World Wide Web) azonban mégis csak 1993-tól kezdett elterjedni igazán, akkortól viszont robbanásszerűen. Elég volt egyetlen évtized, hogy teljesen megváltoztassa az addig ismert legfejlettebb világot: bő 10 év alatt általános lett az e-mail a postai levél, távirat vagy fax helyett, az online zenehallgatás a bakelit, a CD lemezek vagy a rádió hallgatása helyett, az online beszédkommunikáció a kapcsolt telefonvonal helyett, vagy akár a netes Wikipédia a lexikonok helyett.

Míg a magánéletünket ma már teljesen áthatja ez a mai formájában mindössze 25 éves találmány, addig

a vállalkozások még mindig nem használják ki eléggé a digitális tér előnyeit.

Hiszen valószínűleg kevés hazai kisvállalkozásnál van egyszerre például digitális készletnyilvántartás, online számlázás, tisztán elektronikus tudástár, otthonról végezhető távmunka, felhő alapú IT-biztonsági megoldás, vagy épp központi nyomkövetés. Pedig köztudott, hogy a nagyon kicsi vállalkozások képezik a kkv-k gerincét, egy friss tanulmány szerint a hazai kkv-k száma 2015-ben megközelítőleg 536 ezer volt, s ezek bő 94 százalékának nem volt 10-nél több alkalmazottja.

Ezt a lemaradást felismerve az állam a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével 2016-ban indította el a Modern Vállalkozások Programját (MVP), melynek pontosan az a célja, hogy

a magánéletben már megtapasztalt változáshoz hasonlóan a vállalkozások, különösen a kkv-k körében is segítse a digitális átállást.

A 4 éves program már túl van a félidőn, és most érkezett el az ideje annak, hogy a gazdaságilag legfejlettebb, közép-magyarországi régió cégei is csatlakozhassanak a programhoz, mely eddig területi kizáró feltétel volt.

Még több vállalkozót szeretnének elérni

Az MVP az indulása óta eltelt két és fél évben több tízezer céget ért el.

- mondta Kövesdi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértője a közép-magyarországi régiós kampány indulásakor.

Kott Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégiumának elnöke hozzátette, hogy a budapesti és a Pest megyei kkv-k által is igénybe vehető segítség körét bővíteni próbálják, az említett GINOP pályázatok ugyanis jelenleg csak a konvergencia-régiókban hozzáférhetők, de az MKIK megpróbálja elérni, hogy valamilyen formában legyen pénzügyi támogatás a Közép-magyarországi kkv-k számára is, ennek érdekében folyamatos egyeztetést folytatnak a kormányzattal.

A tavasszal elindult pilot program első hivatalos megnyitó rendezvénye április 24-én lesz a budapesti Bankcenterben és ezt 14 további rendezvény követ egészen július végéig. Ebből négy a fővárosban, tíz pedig Pest megyei városokban kerül megrendezésre, Gödöllőtől kezdve, Érden át Budaörsig.

A Közép-magyarországi Modern Vállalkozások Programja pilot égisze alatt megrendezésre kerülő események sokféle, a vállalati digitalizációt érintő témákkal foglalkoznak majd, szó lesz például az Ipar 4.0 témaköréről, a digitális kereskedelemről, az IT biztonságról vagy a digitális turizmusról is. A rendezvények ingyenesen látogathatók, de előzetesen regisztrálni kell rájuk.

A legközelebbi két rendezvény Budapesten az Ipar 4.0 témájával, illetve a digitális kereskedelemmel foglalkozik majd, 2018. május 3-án, illetve május 10-én.

A Modern Vállalkozások Programja két és fél év alatt elért eredményei Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Már bő 5300 cég kapott „Digitálisan Felkészült Vállalkozás" minősítést

Az MVP azonban sokkal gazdagabb annál, minthogy rendezvényeken bővítsék az erre fogékony cégvezetők tudását. A workshopok, rendezvények és szakmai napok mellett jóval kézzelfoghatóbb, ráadásul

díjmentes segítség kapható a személyes tanácsadó hálózaton keresztül, mely már a közép-magyarországi bővítés előtt is 19 városban volt jelen országszerte.

A tanácsadók informatikai átvilágítással, tanácsadással, fejlesztési lehetőségek és kedvezményes uniós támogatások ismertetésével segítik az érdeklődőket abban, hogy minél könnyebben digitális vállalkozóvá váljanak.

A programban korszerű informatikai eszközökkel, szoftverekkel, megoldásokkal ismerkedhetnek meg a cégvezetők, akár úgy is, hogy személyesen találkoznak a Modern Vállalkozások Programjához csatlakozott informatikai megoldások szállítóival.

A program honlapján, a Vállalkozzdigitálisan.hu oldalon már

közel 1600 féle, sokféleképpen szűrhető, vállalkozással kapcsolatos olyan informatikai termékről szerezhető információ, melyekkel a vállalkozók átválthatnak a digitális ügyintézésbe.

Sok termékhez kedvezményes igénybevételi lehetőség, legalább 2 hónapos próbaidőszak, többletszolgáltatás, csomagajánlat, vagy akár ingyenesség is tartozik, ezek külön le is szűrhetők.

Az érdeklődők az MVP honlapján találkozhatnak a program gazdái által fejlesztett szemléletformáló tartalmakkal is, melyek közelebb hozzák az informatika világát a látogatókhoz. Így láthatók videós interaktív esettanulmányok, vagy példák a már hatékonyan működő vállalkozásoktól. Sőt, még Kovács András Péter, a népszerű humorista is felbukkan az egyik videóban, hogy az informatikai szakkifejezéseket némi humorral fűszerezve magyarázza el a nagyérdeműnek.

A weboldalon elérhető egy kérdőív is, melynek kitöltésével a cégtulajdonosok testreszabott megoldásokat kaphatnak a vállalkozásaik számára. Bár a kérdőív címe a „Megéri nekem digitálisan vállalkozni?", a mai kort ismerve valószínűleg nagyon kell iparkodnia annak a vállalkozónak, aki negatív választ szeretne kapni erre a kérdésre.

Már csak azért is, mert a program gazdái kifejezetten

a pozitív példákat szeretnék kiemelni az erre a célra létrehozott Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) tanúsítvány odaítélésével.

Ez azonban egyáltalán nem csak egy újabb plecsni, amivel a cégvezető a vitrinben vagy a honlapján büszkélkedhet, hanem igenis kézzel fogható előnyöket biztosít a vállalkozása számára. A minősítés megszerzésével ugyanis a kkv-k kedvezményes termék igénybevétellel és kedvező pályázati lehetőségekkel, továbbá számos más segítséggel élhetnek, ráadásul felkerülnek a DFV minősítéssel rendelkező cégek nyilvános listájára is, amelyen már több mint 5300 cég szerepel. A minősítésnek létezik egy magasabb szintű fokozata is, az emelt Digitalizációra Felkészült Vállalkozás (eDFV), mely az egyik Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatnál nyújt további előnyt.

A Vállalkozzdigitálisan.hu bemutató videójának egyik képkockája - a munkagépeket már egy tabletről irányítja a gépkezelő Forrás: Vallalkozzdigitalisan.hu

Plusz öt százalék vissza nem térítendő támogatás

A DFV minősítéssel a GINOP-3.2.2-8.2.4-16 kódjelű, komplex vállalati infokommunikációs fejlesztéseket támogató pályázatban plusz öt százalék vissza nem térítendő támogatás kapható, melynek mértéke legfeljebb 40 százalék lehet (35 százalék helyett), továbbá plusz 4 értékelési pont szerezhető.

Az eDFV minősítéssel a GINOP-3.2.6-8.2.4 kódjelű, emelt szintű vállalati (ipari) digitalizációt támogató pályázatban is szerezhető plusz 5 százalék vissza nem térítendő támogatás.

A DFV, illetve eDFV minősítést megszerző vállalkozások tehát a fenti két infokommunikációs pályázatban a kiíráshoz képest magasabb támogatási mértéket érhetnek el.

Ezzel együtt a Modern Vállalkozások Programjában nem a pénzügyi támogatáson van a hangsúly. Az MVP éppen abban tér el a korábbi hasonló kezdeményezésektől, hogy nem kizárólag pénzügyi támogatást nyújt a cégek számára, hanem

a digitalizációs felzárkózás érdekében tanácsadást, és a fejlődés megvalósításának gyakorlati támogatását is a zászlójára tűzi.

A közép-magyarországi régióban futó pilot 2018. július végéig tart, de a pilot célja, hogy az MVP ne csak átmenetileg, hanem végérvényesen is elérhetővé váljék a közép-magyarországi vállalkozások számára is, a hozzá kapcsolódó pályázati (vissza nem térítendő) támogatással együtt.

A Modern Vállalkozások Programjába vállalkozóként a program honlapján lehet jelentkezni, de a programhoz érdeklődőként bárki csatlakozhat a Facebookon.