Csendben megépítették a Napnál is melegebb fúziós reaktort

fúziós erőmű, JET, Joint European Torus, mágneses toroid kamra, Tokamak
Vágólapra másolva!
Nagy jelentőségű bejelentést tett egy brit magánvállalat, a Tokamak Energy. Az IFLScience beszámolójából kiderül, a cégnél szép csendben olyat valósítottak meg, ami korábban soha senkinek nem sikerült.
Vágólapra másolva!

Először értek el kísérleti nukleáris fúziós reaktorban a Nap magjánál is magasabb hőmérsékletet kutatók. A brit vállalatnál azt mondják, még sok munka van hátra, de már abban is elég biztosak, mikortól kezdhetnek majd megoldásaikkal energiát termelni – a hálózatra, és nem csak kísérleti célokra.

Egy szovjet fejlesztésű tokamak az 1980-as évekből Forrás: AFP/Sputnik/RIA Novosti/Igor Mikhalev

Kicsi a bors, de elképzelhetetlenül forró

Az ST40 néven futó kísérleti reaktor egyik különlegessége, hogy jóval kisebb, mint más kutató- és mérnökcsapatok fejlesztései. Az Origo is írt például az ITER nevű, hatalmas nemzetközi reaktorprojektről és az abban való, igen jelentékeny magyar részvételről.

A beszámolóból is kiderül: némi leegyszerűsítéssel,

a fúziós reakciók létrehozása során a Napban zajló folyamatokat kell reprodukálni a kutatóknak.

Azaz a Napot kell „a Földre hozniuk” azért, hogy a jövőben valamikor rendelkezésre álljon a „végtelen” energia.

A JET erőműve egy másik megközelítését képviseli a fúzió energia kinyerésének Forrás: AFP

Amit most a Tokamak Energy bejelentett, az az, hogy ha csak kicsiben is és kísérleti jelleggel, de sikerült reprodukálni azokat a folyamatokat, melyek a Nap belsejében zajlanak.

Kisméretű reaktorukban 15 millió Celsius fokot mértek, ami magasabb a Nap 13 millió Celsius fok körüli maghőmérsékleténél.

Ilyen hőfokon a mágneses mezők sajátos módon „összetapadnak”, köszönhetően az extrém hőmérsékletben keringő plazmagyűrűnek.

Hamarosan hálózatra is termelhet

Az ST40-es prototípus előtt 2013-ban a cég már bemutatott egy korábbi fejlesztést, ST25 néven. A mostani egység fejlesztésére a vállalat több tízmillió dollárt költött. A bejelentés kapcsán jelezték bizakodásukat is a további feladatokat illetően. Azt mondják, a cél a 100 millió Celsius fok elérése a reaktor belsejében.

Ha ez megvan, 2025-re már ipari méretű reaktor készülhet.

Innentől pedig a cég szerint csak néhány évet kell várni arra, hogy meginduljon a hálózati termelés.

– mondja Jonathan Carlin, a cég ügyvezetője.

A brit fejlesztéssel párhuzamosan más fúziós projektek is futnak a világon. Az Origo is beszámolt a világ egyik legjobb kutatóintézetében, a Massachussetts Institute of Technology-n (MIT) zajló munkáról.

A brit cégnél azonban azt mondják, a MIT munkatársai is elismerik, hogy hasonlóan 2030-ra kalibrált céldátumuk kifejezetten, már-már idealistán optimista. Ezzel szemben ők úgy látják, cégük minden további nélkül tudja tartani ezt a dátumot – ami a fúziós energia eddigi története szempontjából kifejezetten rövid határidőnek tekinthető.