Ezek most a legnépszerűbb fogyasztási cikkek Észak-Koreában

Delegates Visit Kaesong Industrial Complex Business Diplomacy Finance Politics > on December 19, 2013 in Paju, South Korea. North Korea agreed on this rare cross-border trip of about 30 foreign officials and financial experts proposed
KAESONG, NORTH KOREA - DECEMBER 19: North Korean employees work in a bank at the Kaesong industrial complex on December 19, 2013 in Kaesong, North Korea. North Korea agreed on this rare cross-border trip of about 30 foreign officials and financial experts proposed by South Korea as the South Korean government watches on Pyongyang following the execution of leader Kim Jong-Un's uncle, Jang Song-Thaek. The Kaesong Industrial Complex was re-opened in September after a five-month closure caused by military tensions. (Photo by Park Jin-Hee-Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Unification Media Group – egy független médiatársaság, mely Észak-Korea területére rádióadásokat is sugároz – időről időre közli friss, belső forrásokból származó értesüléseit az elzárt rezsim, Észak-Korea aktuális helyzetéről, elsősorban a hétköznapok alakulásáról. A Daily NK-n megjelent anyagból kiderül, melyek most a legkelendőbb fogyasztási cikkek az ottani férfiak és nők körében.
Vágólapra másolva!

A férfiak leginkább cigarettát, a nők pedig a kozmetikai, azon belül is az arcápolási termékeket vásárolják most Észak-Koreában

Növekvő cigarettaválaszték és dohányzásellenes kampány

A beszámolóból kiderül, a cigaretta igen népszerű a férfiak körében. Tavaly év végén mintegy 40 féle, helyi gyárakban készült márkáról szivárogtak át a dél-koreai hírügynökséghez információk. A források szerint a választék idén 6 vagy 7 új márkával bővült.

A dohányzás elsősorban a férfiak körében hódít Észak-Koreában Forrás: AFP/Ed Jones

Az egyes márkák árai igen nagy szórást mutatnak, a legolcsóbb fajták 1000 észak-koreai won (1 amerikai dollár nagyjából 900 won) körüli áron kaphatók, míg a legdrágábbak csomagjáért 5000 wont is ki kell fizetni.

A dohányzás elsősorban a férfiakhoz köthető.

Körükben az a szokás, hogy otthonukba látogató vendégeiket drágább, erre a célra vásárolt cigarettával kínálják meg, míg maguknak illetve munkatársi környezetük megkínálására olcsóbb márkákat vásárolnak.

Ismeretes, hogy a rezsim első embere, Kim Dzsongun is dohányzik, és a közelmúltbeli külföldi útjairól ki is került olyan fotó, amint cigarettával a kezében látható.

Ennek ellenére, az állami tévécsatornán rendszeresen kampányolnak a dohányzás ellen.

A nézőknek szánt üzenetek között találni például azt, hogy „ne törődjetek azokkal, akik nem törődnek saját egészségükkel". Egy másik, dohányzásellenes szlogen pedig így szól: „A férfi, aki nem dohányzik, boldoggá teszi a nőket."

Kim Dzsongun (b) és Mun Dzse In: bár az észak-koreai vezető dohányzik, hivatalos tárgyalásain szigorúan tartózkodik attól hogy rágyújtson Forrás: AFP/Korean Broadcasting System

Egy vékony réteg költhet a bőrére is

A nők elsősorban kozmetikai termékekre költenek. Különösen kedvelt körükben a szintén ottani gyártású, Mianmak nevű bőrápoló, melyet arcra ajánlanak. A márkanév nagyjából azt jelenti: „gyönyörűvé teszi arcodat". Egy másik kedvelt termék a Miansu.

Észak-koreai források szerint, a nők körében egyre nagyobb az igény ezekre a termékekre, ami arra utal, nagyobb a piaci szabadság a szigorúan központosított országban, mint korábban.

Az is látható, hogy ilyen jellegű termékekre igazán jelentős ráfordítást csak a társadalom vékony rétegének tagjai engedhetnek meg maguknak. Ilyenek a donjuk – az Origo ebben a cikkében írt róluk – és az üzletemberek. De sok, átlagos életszínvonalon élő nő, heti legalább egy alkalommal most már biztosan használ szépészeti készítményeket.

Egy észak-koreai banki alkalmazott: a nők körében megnőtt az igény a kozmetikai, arcápolási termékekre Forrás: Getty Images/2013 Pool/Pool

A cigaretták széles választékából – ideértve az árszórást is – és a kozmetikai termékek növekvő forgalmából arra lehet következtetni, hogy

Észak-Koreában lazulnak a korábbi merev gazdasági szabályok.

Ezek a luxusjellegű cikkek ugyanakkor csak a társadalom bizonyos rétegei számára érhetők el, elsősorban a városokban, ami a háttérben növekvő társadalmi egyenlőtlenséget sejtet.

Humanitárius segítségre van szükség

Ugyanakkor Észak-Korea nem inthet búcsút régi, súlyos, akár drámai helyzethez vezethető problémáinak sem.

Nagyon egyértelmű, hogy Észak-Korea humanitárius segítségre szorul – ezt Mark Lowcock jelentette, akinek személyében 2011 óta első ízben járt a napokban az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője az elszigetelt ázsiai országban.

Az ENSZ illetékes hivatala szerint, az országnak humanitárius segítségre van szüksége Forrás: AFP/Gavin Hellier

Lowcock találkozott a névleges államfő és a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöki tisztségét betöltő Kim Jong Nammal - jelentette az észak-koreai állami média.

Az ENSZ humanitárius ügyek koordinátora videót tett közzé a tapasztalatairól, miután látogatást tett az ország északnyugati térségében.

Egy dolog, amit láttunk, az az, hogy itt egyértelműen humanitárius segítségre van szükség - áll az ENSZ honlapján lévő hivatalos Twitter-oldalán lévő felvételben.

- mondja.

Bár az ENSZ szervezte segélyszállításokra és műveletekre nem vonatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt büntetőintézkedések, ENSZ-illetékesek figyelmeztettek, hogy az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek miatti nemzetközi szankciók miatt lassú a segélyszállítás, és ez nehezíti a humanitárius gondok megoldását.

Az észak-koreai gyermekek mintegy 20 százaléka alultáplált, egyértelmű, hogy növelni kell a segélyezés finanszírozását

- közölte Marc Lowcock.

Az ENSZ forrásai idénre nem elegendők a korábbi élelmezési programjának fenntartásához, mellyel észak-koreai gyerekek étkezéséhez járult hozzá Forrás: Getty Images

Az ENSZ saját közlése szerint,

pénzhiány miatt novemberben leállította az észak-koreai óvodások étkeztetésének támogatását, és közölte, hogy a 2018. évi segélyprogramja 90 százalékban alulfinanszírozott.

Az ENSZ által finanszírozott kórházban tett látogatása során Lowcock 140 gümőkóros pácienst talált, de mindössze 40 ellátására volt elegendő gyógyszer.

A világszervezet közleménye szerint több mint 10 millió ember, azaz az észak-koreai népesség mintegy negyven százaléka szorul humanitárius segítségre.