Fagyasztott zöldségek visszahívása: erre figyeljen oda a jövőben

mirelit zöldség, zöldség mix, hagyma, zeller, répa
Vágólapra másolva!
Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni - mondta az Origónak Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese hétfő reggel. Ugyanakkor a visszahívásoktól függetlenül egyszerűen elérhető, hogy a fagyasztott termékek ne okozzanak betegséget.
Vágólapra másolva!

Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket, de szállítottak külföldre is.

Fontos betartani a hőkezelési útmutatót

A Nébih munkatársa azt is elmondta, a fagyasztott zöldségeknél

nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók.

Ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket - tette hozzá.

Illusztráció Forrás: AFP/Photononstop/Riccardo Sala

Nagy Attila ismertette, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A fertőzés - amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott - eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza.

A szakember hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

Gyártói szövetség: a visszahívás megelőzési célokat szolgált

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) képviseletében Sebesta Péter elnök arra hívta fel figyelmet az Origónak, hogy az eset és az eddig megjelent beszámolók kapcsán az ágazatnak súlyos károkra kell felkészülniük.

A gyártóknak fontos, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedésében szezonon kívül a fagyasztott termékek megfelelő szerepet játszhassanak.

A hazai hűtő- és konzerviparnak például olyan terméke is van - a gyorsfagyasztott kukorica -, amely piacvezető Európában. A gyártott mennyiség 65-70 ezer tonna körül alakul évente, ennek 80-90 százalékát exportálják.

A gyártói szövetség arra hívja fel a figyelmet, amire a Nébih is emlékezet: a termékek feldolgozásánál fontos betartani az előírt feldolgozási módot és időtartamot Forrás: Ács Bori

Sebesta Péter felhívja a figyelmet arra is - összhangban a Nébih közleményével -, hogy a gyártó cég teljesen az előírásoknak megfelelően járt el. Az üzemben, ahol a veszélyszintet elérő fertőzöttség kialakult, a gépsort átalakították, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntették, a gyártás próbaüzem szinten megindult.

Az MHKSZ képviselője azt is kiemelte, hogy

az ágazat adalékanyag-mentesen állít elő feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, leginkább megfelelve ezáltal a mai modern társadalmak egészséges étkezést előtérbe helyező elvárásainak.

Sebesta Péter szerint fontos hangsúlyozni, hogy a lisztéria (több alfajjal) egy úgynevezett talaj baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben.

A kicsomagolt gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását - húzta alá a gyártói szövetség elnöke.

Illusztráció Forrás: Ács Bori

Magyarországi eset feltehetően és többek között azért nem történt, mert a

magyar étkezési szokások egybe vágnak a minden terméken található elkészítési utasításokkal, és a magyar fogyasztók megfőzik a terméket.

Sebesta Péter kiemelte azt is, hogy a termékvisszahívás

preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek lennének.

A vizsgálatok egyelőre nem találtak minden termékben lisztéria baktériumot, így a visszahívás minden további egészségügyi kockázatot elkerülő, megelőző lépés volt.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a szövetség tagvállalatai egyeztetve, közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében.