Komoly változás kellene a munkavállalók egészségvédelmében

Ezért feszülünk be, ha új munkahelyi kihívás előtt állunk stressz munka iroda rossz főnök
Vágólapra másolva!
Forradalomra van szükség a munkahelyi egészségvédelem terén, véli Jeffrey Pfeffer, a Stanford Egyetem professzora, aki a szervezeti viselkedés témakörével foglalkozik. Mint mondja a jelenlegi gyakorlat, ami a túlmunkát és a munka-magánélet egyensúlytalanságát illeti, megöli a munkavállalókat. Ez pedig végső soron a cég teljesítményének és az egyén jóllétének sem tesz jót, írja nemrég megjelent Dying for a Paycheck, vagyis Meghalni a fizetésért című könyvében.
Vágólapra másolva!

Három tényező is alátámasztja, hogy a munkahelyeknek tenniük kellene ebben a témakörben, ezek közül az egyik, hogy a fejlett világban az egészségügyi rendszerekre a krónikus betegségek róják a legnagyobb terhet, ezek főként a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek - írja a Hrportál.hu.

Ezeket ugyanis pont a túl sok táplálkozás, túl kevés mozgás, túl sok alkohol vagy drogfogyasztás okozza. Nem nehéz rájönni, hogy

ezeket tömeges méretekben nem az emberek magánéleti problémái, hanem a munkahelyi stressz okozza.

Ez a probléma nem most keletkezett, viszont a mértéke egy ideje növekszik. A munkáltatók, a professzor szerint egyre kevésbé humánusak, sokat kell túlórázni, sok a stressz, a munkavállalók pedig félnek az elbocsátásoktól, a gazdasági bizonytalanságtól. További következmény, hogy felborul a munka és a magánélet egyensúlya.

A munkalyi stressz átgyűrűzik az emberek magánéletébe Forrás: Shutterstock

Ezek miatt aztán felbomlanak a házasságok, a gyermeknevelés sérül, és nem alakul ki a teljes családi élet, amely nagyon fontos az egyénnek.

Ezekre figyelemmel kéne lenniük a munkáltatóknak.

Jeffrey Pfeffer 2017-ben hazánkban vetette fel, hogy a legtöbbet ártó, legrosszabb munkáltatókról „szégyenlistát" kellene közzétenni, ami az employer branding korában talán visszatartó erőt jelenthetne.

A fentiek okairól és azok megoldási lehetőségeiről tovább olvashatnak a Hrportál.hu cikkében.